Aproape 50.000 de romani si bulgari vor invada Marea Britanie din 2014

Aproximativ 50.000 de romani si bulgari vor veni in Marea Britanie anual dupa anularea restrictiilor impuse Romaniei si Bulgariei, anul viitor, sugereaza un think thank britanic, Migration Watch , relateaza BBC News Online.

Centrul britanic de reflectie prevede acest nivel anual de imigranti in primii cinci ani dupa anularea restrictiilor, avertizand asupra unor "consecinte semnificative" asupra locuintelor si locurilor de munca. Cetateni din ambele state UE vor beneficia de libertatea de a circula in cadrul Uniunii incepand din 2014, scrie Mediafax.

In schimb, ministri britanici afirma ca un calcul in acest sens este dificil, iar Ministerul de Interne a anuntat ca lucreaza la masuri destinate reducerii imigratiei. Premierul David Cameron a declarat anterior ca detaliile unor asemenea estimari "nu sunt inca" disponibile, iar ministrul pentru Comunitati si Administratie Locala Eric Pickles a avertizat ca un "aflux" de romani si bulgari, dupa deschiderea pietei muncii in decembrie 2013, ar putea amplifica problemele cu locuintele, existente deja in tara.

Ministerul britanic de Interne a anuntat ca vrea sa reduca numarul imigrantilor de la "sute de mii" la "zeci de mii" pana la sfarsitul acestei legislaturi. Incepand de anul viitor, romanii si bulgarii, ca orice alti cetateni UE, obtin un acces nerestrictionat pe piata muncii din M.Britanie, unde, in prezent, au nevoie de o autorizatie.

Migration Watch, care sustine un control mai puternic asupra migrarii, afirma ca studiul sau sugereaza ca estimarile sale ar putea sa fie considerabil mai mari in cazul unei migrari a romilor spre M.Britanie sau in cazul in care cei aproape un milion de rezidenti romani din Spania si Italia s-ar muta in M.Britanie.

Potrivit centrului, Germania si Olanda sunt "destinatii posibile" pentru imigranti romani si bulgari, din cauza ca ratele somajului in randul tinerilor sunt mai mici decat in alte tari UE. Insa, M.Britanie, cu o rata a somajului de aproximativ 20%, reprezinta o "destinatie atractiva, partial din cauza flexibilitatii pietei sale a muncii si partial din cauza accesului usor la sistemul de ajutoare sociale", apreciaza centrul.

"Nu este suficient sa te feresti sa prezinti o estimare a migratiei din Romania si Bulgaria. Este probabil (ca migrarea) sa atinga un nivel care sa aiba consecinte semnificative pentru locuinte si serviciile publice", a declarat Sir Andrew Green, presedintele Migration Watch. "Va fi vorba despre o crestere a competitiei (pe piata muncii) cu care se confrunta tinerii muncitori britanici", a adaugat el.

In opinia lui Sarah Mulley, de la Institutul pentru Cercetarea Politicilor Publice (IPPR), este "foarte dificil sa prezici valuri de migrare care sa prezinte vreun grad de incredere in aceste circumstante", iar estimarile avansate de catre Migration Watch "par mari", apreciaza ea.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri