Investitorii companiei BP Plc spera ca decizia directorului companiei John Browne de a se retrage din functie cu 17 luni mai devreme, care pune capat unui posibil vid de putere, va antrena cresterea cotatiei slabe a actiunilor British Petroleum.

British Petroleum a surprins piata, la sfarsitul saptamanii trecute, cu stirea potrivit careia Browne va preda stafeta, in iulie 2007, sefului departamentului de explorare si productie al companiei Tony Hayward. Vestea a pus punct starii de ingrijorare ca o perioada lunga de inlocuire ar putea stanjeni capacitatea companiei de a se ocupa de problemele legate de operatiunile din piata americana si de a lua decizii curajoase de strategie.

Cotatia actiunilor BP, care a scazut cu 16%, anul trecut, in fata companiilor rivale, a crescut cu 2%, la aflarea vestii. "Boardul companiei si Browne s-au inteles in legatura cu momentul cand el se va retrage, vestea este, deci, buna. Nu va exista un vid de putere", a spus Adrian Jackson de la Investec Asset Management, actionar la BP, informeaza NewsIn, citand Reuters.

Analistii si investitorii au observat ca Hayward a fost capabil sa conduca divizia de explorare si productie a BP. Unitatea condusa de el a fost sursa multora dintre problemele companiei, cum ar fi intarzierea debutului noilor proiecte, ca Thunder Horse din Golful Mexic si scurgerile de petrol de la conductele din Alaska. Hayward este considerat capabil sa abordeze intr-o noua maniera problemele companiei British Petroleum.

Hayward a subliniat deja, intr-un mesaj intern adresat personalului companiei la sfarsitul anului trecut, ca ar vrea ca managementul companiei BP sa asculte mai mult parerile personalului inferior si a avertizat ca politica BP "dam mult pentru putin" ar putea crea probleme.

Oameni politici, autoritati de reglementare si personalitati din industrie au acuzat ca obsesia companiei privind reducerea costurilor ar putea fi responsabila de scurgerile de la conducta de petrol din Alaska si de explozia de la rafinariile BP Texas City din 2005.Hayward ar putea reinnoi si abordarea structurii organizationale a companiei.

Neil McMahon, analist pentru petrol la Sanford Bernstein, a spus ca BP ar trebui sa revizuiasca "structura organizationala unica", dezvoltata sub conducerea lui Browne, in care fiecare tara si chiar fiecare camp petrolier opereaza ca unitate de afaceri independenta.

BP ar putea adopta o structura ca a companiei Exxon Mobil Corp, organizata pe baza de linii functionale, a spus McMahon. intr-o astfel de abordare, oamenii care sunt implicati in operatiunile de explorare raporteaza unei unitati de explorare, iar oamenii care lucreaza in proiecte de dezvoltare sunt legati si asa mai departe.

"Elementele unui model functional alternativ, cum este cel adoptat de compania Exxon Mobil, ar putea conduce la rezultate mai bune si ar putea ajuta compania British Petroleum sa recastige o piata mai mare", a spus McMahon.

Jackson de la Investec a spus ca Hayward ar trebui si sa analizeze afacerea de rafinare a grupului BP, ca sa vada daca nu cumva este cazul ca aceasta sa fie vanduta, iar BP sa devina o supercompanie de explorare si productie. "Ei au nevoie sa imbunatateasca afacerea sau sa scape de ea", a spus Jackson. Totusi, piata nu se asteapta ca Hayward sa dezvaluie vreo initiativa majora in urmatoarele luni, ceea ce inseamna ca nu se estimeaza ca reevaluarea semnificativa a actiunilor sa fie facuta candva in curand.

"Este greu sa ne imaginam cresterea performantelor BP, inainte ca Hayward sa isi definitiveze politica pentru compania BP vara aceasta si, respectiv sa se vada clar imbunatatirile operationale, fapt improbabil pana in a doua jumatate a anului 2007. Riscul este ca, pana in trimestrul viitor, BP sa nu aduca venituri", au spus reprezentantii Citigroup, intr-un studiu de cercetare.

Pana in 2006, actiunile BP au avut un avantaj substantial asupra celorlalte companiil concurente, pe baza castigului la nivel de preturi, deoarece investitorii au crezut ca managementul companiei ar putea determina o crestere mai mare decat companiile rivale. BP a pierdut 16% anul trecut in sectorul energiei globale si respectiv 23% si 5% fata de compania rivala Exxon si Royal Dutch Shellby, au spus reprezentantii Morgan Stanley.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri