Guvernul britanic ar putea fi sanctionat de UE, daca este gasit vinovat ca a incalcat legislatia europeana ca urmare a deciziei sale de a opri ancheta asupra tranzactiilor cu armament dintre compania BAE Systems si Arabia Saudita, scrie The Independent on Sunday in editia online, potrivit NewsIn.

Administratia lui Tony Blair a argumentat ca ancheta Biroului pentru Fraude Grave (SFO) privitoare la presupuse acte de coruptie in tranzactiile cu armament dintre BAE Systems si Arabia Saudita ar afecta securitatea nationala.

Liberal-democratii vor cere UE sa desfasoare o investigatie, dupa ce comisarul pentru piata interna, Charlie McCreevy, i-a spus europarlamentarului britanic Chris Davies ca, daca un stat UE nu intreprinde demersuri pentru a se asigura de corectitudinea obtinerii unor contracte, atunci aceasta constituie o "incalcare grava a regulilor UE".

"Tony Blair a facut ca Marea Britanie sa para vulnerabila in ochii partenerilor europeni", a comentat Davies. "Oprind o ancheta importanta pentru coruptie, ne-a transformat intr-o republica bananiera, lipsindu-ne de orice autoritate morala de a mai vorbi despre necesitatea de a ridica standardele guvernarii si ale probitatii in domeniul afacerilor", a declarat europarlamentarul, citat de The Independent on Sunday.

Davies a intrebat Comisia Europeana daca este permis ca "un stat membru sa nu sanctioneze darea de mita, fie si prin lipsa de actiune, inlesnind caracterul secret al unor contracte in beneficiul unor companii de pe teritoriul sau". Comisia i-a raspuns ca lipsa de actiune din partea unui stat membru "ar constitui o incalcare grava a regulilor Comisiei Europene".

"In aceasta privinta, guvernul britanic s-ar putea intr-adevar sa se afle in pozitia de a fi incalcat directivele Comisiei privitoare la concurenta. Este un principiu fundamental, in calitatea noastra de membri ai UE, de a desfasura activitati corecte in domeniul concurentei", a declarat purtatorul de cuvant pe probleme financiare al liberal-democratilor, Vince Cable. "Daca s-ar putea dovedi ca lipsa de actiune a guvernului si oprirea investigatiilor SFO au oferit BAE un avantaj incorect, atunci s-ar putea spune ca avem de-a face cu o incalcare flagranta a legii", a adaugat Cable.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri