Parlamentul chinez a adoptat vineri o lege care armonizeaza impozitele aplicate companiilor straine si chineze, prevederi prin care va pune capat, in mod progresiv, incepand cu 1 ianuarie 2008, privilegiilor fiscale acordate grupurilor straine, informeaza NewsIn. Legea a fost adoptata cu voturile a peste 98% din delegatii parlamentului chinez, Adunarea Nationala Populara, ceea ce inseamna 2.826 de voturi pentru, 37 impotriva si 22 de abtineri.

Legea prevede o cota unica de impozitare de 25%. Pana in prezent, companiilor straine erau impozitate cu 15%, iar cele chineze cu 33%. Parlamentul a permis societatilor cu capital strain o perioada de tranzitie de cinci ani. Legea prevede si o cota de impozitare de 15% pentru companiile din sectorul inaltei tehnologii.

Conform calculelor preliminare efectuate de ministerul chinez de finante, trecerea de la un nivel de impozitare de 15% la unul de 25%, pentru companiile cu capital strain, va aduce bugetului o suma suplimentara de peste 40 miliarde de yuani (peste cinci miliarde dolari).

Uniformizarea impozitului, prezentata de guvern ca o masura pentru "imbunatatirea mediului concurential", a fost prevazuta odata cu aderarea Chinei la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), la sfarsitul anului 2001.

Tratametul diferentiat a fost introdus in 1993 pentru a atrage companiile straine si sa accelereze dezvoltarea economica a tarii. Aceasta politica a dat roade avand in vedere ca China este in prezent unul dintre statele ce beneficiaza de cele mai mari nivele de investitii straine directe (peste 70 de miliarde dolari in 2006, inclusiv sectorul financiar). Insa, companiile autohtone se plangeau de un "tratament discriminatoriu", cerand de mult timp aceasta uniformizare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri