Firma ruseasca petroliera de stat Rosneft a confirmat ca a decis sa imprumute 22 miliarde dolari de la opt banci occidentale pentru a finanta achizitia unor active de la Yukos, aflata in faliment
Rosneft va primi aceasta suma in doua transe, de noua, respectiv treisperezece miliarde dolari. Rosneft se imprumuta cu noua miliarde dolari pentru a achizitiona actiunile Rosneft detinute de Yukos, ce vor fi scoase la licitatie pe 27 martie. Pretul de pornire al licitatiei va fi de 7,47 miliarde dolari, cu mult sub valoarea reala de piata, ce se ridica la 8,86 miliarde dolari. Compania petroliera rusa a precizat ca divizia RN-Razvitiye a cerut deja aprobare de la autoritatile anti-monopol pentru a putea achizitiona cele un miliard de actiuni Rosneft detinute de Yukos.

Al doilea imprumut, de 13 miliarde dolari, va fi folosit de Rosneft pentru achizitia altor active apartinand Yukos, aici fiind incluse cinci rafinarii, cu o productie de peste 400.000 barili pe zi. "in prezent, Rosneft produce mai mult petrol decat poate rafina", a declarat potrivit NewsIn presedintele grupului petrolier rus, Serghei Bogdancikov.. "Din acest motiv suntem interesati de achizitia unor active apartinand grupului Yukos", a continuat acesta.

Aceste imprumuturi au fost obtinute de la grupurile ABN AMRO, Barclays, BNP Paribas,Citigroup, Calyon, Goldman Sachs, JP Morgan si Morgan Stanley.

Rosneft este unul dintre cei mai mari creditori ai grupului Yukos si o mare parte din suma obtinuta in urma acestei licitatii va fi returnata grupului petrolier de stat, ca plata a unui imprumut de noua miliarde de dolari acordat de Rosneft.

Yukos a fost intrat in lichidare judiciara in august 2006. Filiala principala de productie, Iouganskneftegaz, a fost deja achizitionata de Rosneft, in urma unei licitatii controversate. Activele restante au fost evaluate la peste 22 de miliarde de dolari de catre grupul ce se ocupa de lichidarea Yukos.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri