Iranul cere mai multor clienti sa plateasca pentru petrolul iranian in alte valute decat dolarul, iar 60% din castigurile provenite din petrol ale Iranului sunt in alte valute, a spus un oficial al National Iranian Oil Company, citat de Reuters, potrivit NewsIn. Iranul este implicat si intr-o disputa legata de programul nuclear iranian cu Statele Unite ale Americii, spune Reuters.

Directorul departamentului de relatii internationale al companiei de stat National Iranian Oil Company (NIOC), Ayatolahul Ghanimifard, a declarat pentru Reuters ca majoritatea clientilor europeni ai companiei si unii dintre cei asiatici au acceptat sa plateasca pentru petrol in alta moneda decat dolarul. Ayatolahul Ghanimifard a adaugat ca Iranul este ingrijorat din cauza slabirii dolarului si nu ia aceasta decizie din ratiuni politice.

"Deciziile pe care le luam la National Iranian Oil Company se bazeaza strict pe motivatii comerciale", a spus Ghanimifard. "Acesta decizie a fost cauzata partial de slabirea dolarului". Ghanimifard a declarat in decembrie 2006 ca aproximativ 57% din venitul iranian provenit din petrol este in euro.

Oficialii de la Washington fac eforturi ca sa izoleze Iranul din cauza a ceea ce ei considera ca este incercarea autoritatilor de la Teheran de a construi bombe atomice. Statele Unite ale Americii au impus sanctiuni impotriva a doua banci mari de stat si a cerut firmelor internationale sa evite sa faca afaceri cu Iranul.

Iranul, al patrulea exportator de petrol al lumii, insista asupra faptului ca planurile sale nucleare au scopul de a produce electricitate, astfel incat aceasta tara sa isi poata conserva resursele de petrol si de gaze naturale pentru export si sa se pregateasca pentru ziua in care i se vor termina resursele energetice imense."Am spus clientilor nostri ca ori de cate ori vor schimba dolari in alte valute, inclusiv euro, vom accepta platile in valutele respective. Aproape toti clientii nostri din Europa au acceptat acest lucru. La fel au facut unii clienti de pe pietele asiatice"

Intrebat cat din castigurile provenite din petrol ale Iranului sunt in alta valuta, Ghanimifard a raspuns ca acestea reprezinta cam 60% sau mai mult din total. Analistii de pe piata se asteapta ca Iranul sa castige echivalentul a peste 50 miliarde dolari din exporturile sale energetice in anul fiscal iranian, care s-a incheiat la 20 martie.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri