Presedintele consiliului de administratie al Siemens, Heinrich von Pierer, care a condus compania timp de 13 ani, ar putea sa isi dea demisia, la presiunea sindicatului IG Metall, in urma unui scandal de coruptie.
The Guardian relateaza ca reprezentantii sindicali din consiliul de supraveghere al Siemens au obtinut sprijin din partea unui numar semnificativ de reprezentanti ai actionariatului, informeaza NewsIn. Ei ii cer lui Von Pierer sa-si de demisia cu ocazia adunarii generale a actionarilor din 25 aprilie. The Guardian mentioneaza ca o actiune similara a sindicatului IG Metall a produs, in trecut, schimbari in componenta consilului de administratie al companiei Volkswagen.

In cazul unei demisii a lui Von Pierer, cel mai probabil, la conducerea companiei, ar putea veni Gerhard Cromme, care face parte din tabara lui Klaus Kleinfeld, persoana numarul doi din corporatie. Klaus Kleinfeld are o viziune de afaceri diferita de cea a lui Von Pierer si este in favoarea vanzarii diviziilor Siemens care nu au rezultate optime.

Cel mai puternic sindicat industrial din Germania, IG Metall, a acuzat recent Siemens ca a finantat cu zeci de milioane de euro un alt sindicat, Asociatia Angajatilor Independenti (AUB) , pentru a impiedica negocierile IG Metall legate de conditiile de munca. La sfarsitul lunii martie, procurorii germani l-au arestat pe Johannes Feldmayer, a treia persoana ca influenta din cadrul Siemens, pentru ca a transferat ilegal suma de 34 de milioane de euro catre sindicatul AUB, relateaza The Guardian. in urma acestui scandal, Siemens a pierdut la bursa, de la inceputul acestui an, peste o jumatate de milion de euro .

Sindicatul IG Metall are reprezentanti in cadrul unui consiliu de supraveghere a companiei, care are, alaturi de consiliul de administratie, puterea de a sanctiona actiunile managerilor. Aceasta practica, numita co-determinare, este raspandita in randul corporatiilor germane, unde consiliile de administratie se afla sub supravegherea unor grupuri de audit, care includ membri din sindicate si din alte companii.

Heinrich von Pierer conduce Siemens de 13 ani si este membru in consiliile de administratie a mai multor companii, printre care Volkswagen si Deutsche Bank. Din 2005, Von Pierer este consilier al cancelarului german Angela Merkel pe probleme de inovatie tehnologica si dezvoltare economica.

Siemens este cea mai mare companie de electronice din Europa si una dintre cele mai mari din lume. Are 472,000 angajati in 190 tari, si a incheiat anul fiscal 2006 cu vanzari la nivel mondial de peste 87 miliarde de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri