Deficitul comercial al zonei euro a coborat sub asteptarile analistilor in februarie si a fost revizuit in scadere pentru ianuarie, potrivit statisticilor publicate de biroul european de statistica, Eurostat, si preluate de NewsIn. Statisticile publicate de Eurostat sugereaza ca intarirea monedei europene nu a influentat negativ exporturile din zona euro.

Oficiul de statistica al Uniunii Europene a aratat ca deficitul comercial a fost de 1,7 miliarde euro (2,3 miliarde dolari), in scadere fata de deficitul revizuit de 7 miliarde euro pentru luna ianuarie. Deficitul comercial publicat anterior pentru ianuarie a fost de 7,8 miliarde euro. "Impactul aprecierii euro nu este vizibil inca", a spus un economist de la banca BNP Paribas, Dominique Barbet, citat de Reuters. "Acest lucru va sustine planul Bancii Centrale Europene de a urca dobanda cheie in iunie", a adaugat Barbet.

Euro a urcat, saptamana aceasta, la cel mai inalt nivel din ultimii doi ani fata de dolar si la o cotatie maxima istorica fata de yenul japonez, incurajat de faptul ca analistii estimeaza ca Banca Centrala Europeana (BCE) va creste dobanda cheie.

Analistii de pe piata se asteapta ca BCE sa urce dobanda cheie la 4% in iunie, de la 3,75%, cat este in prezent, ca sa tempereze presiunile inflationiste generate de ritmul relativ rapid al cresterii economice, deoarece s-a inasprit piata muncii si a crescut nivelul creditelor.

Exporturile au crescut anual cu 10% in februarie, fata de importuri, care au urcat cu 8%. Analistii estimasera ca deficitul va fi de 5 miliarde euro. Analistii au estimat, totusi, ca deficitul comercial al zonei euro se va amplifica.

"Consideram ca deficitul comercial se va amplifica pe baza a trei elemente: aprecierea euro fata de dolar, incetinirea activitatilor in lume, mai ales in Statele Unite ale Americii si majorarii cererii interne pe piata europeana, care va creste importurile", a declarat pentru Reuters un economist de la banca UBS, Stephane Deo. Cele mai mari importuri facute in zona euro in ianuarie au fost in sectorul energetic, unde a fost inregistrat un deficit comercial de 18,2 miliarde euro.

Potrivit statisticilor publicate de Eurostat pentru ianuarie, deficitul comercial anual al zonei euro cu China a fost de 10,7 miliarde euro, in crestere fata de cel de 8,2 miliarde euro, inregistrat in 2006. Deficitul comercial al zonei euro cu Japonia a crescut anual in ianuarie la 2,1 miliarde euro, de la 1,8 miliarde euro in 2006. Deficitul comercial al zonei euro cu Rusia, insa, a scazut la 3,4 miliarde euro, fata de 4,5 miliarde euro, inregistrate in perioada echivalenta, potrivit statisticilor Eurostat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri