Parlamentul European a aprobat acordul de conciliere stabilit la 27 martie cu Consiliul privind finantarea politicii europene de mediu, potrivit caruia suma totala pentru instrumentul financiar Life+, in 2007-2013, este de 1.951 miliarde euro, adica peste 125 miliarde euro anual
Potrivit unui comunicat al Parlamentului European (PE) remis agentiei NewsIn, instrumentul financiar Life+ va finanta programe de mediu, pentru perioada 2007-2013, si va grupa programe de mediu care pana acum s-au supus unor proceduri si tipuri de finantari diferite - Life, Forest Focus, programul pentru dezvoltare durabila si cel de sprijin pentru organizatii neguvernamentale de mediu.

Conform PE, Comisia propusese ca 80% din finantari sa fie delegate statelor membre, iar acestea au dorit o forma de management indirect, cu o implicare a Comisiei in aprobarea proiectelor prezentate de guverne.

Parlamentul a reusit sa obtina cateva garantii astfel incat managementul delegat sa nu se transforme intr-o re-nationalizare a politicii de mediu. Astfel, proiectele vor fi selectate de Comisie, in baza criteriilor si prioritatilor comune. De asemenea, listele cu proiectele depuse la Comisie de statele membre vor fi cu titlu "indicativ". Totodata, statele membre trebuie sa incerce sa se asigure ca cel putin 15 procente din bugetul alocat vor fi destinate proiectelor transnationale. in privinta bugetului, 78% va fi delegat statelor membre, iar 2% va reveni Comisiei pentru costurile administrative in cadrul rolului central dorit de Parlament.

De asemenea, deputatii au solicitat reorganizarea cheltuirii fondurilor, propunerea lor avand in vedere, pe de o parte, aplicarea si guvernarea politicilor si, pe de alta parte, informarea si comunicarea. Totodata, a treia sectiune vizata de propunerea deputatilor a fost "natura si biodiversitatea", pentru care au obtinut 50% din buget.

In acest sens, deputatii au reusit sa obtina fonduri sporite pentru reteaua cu zone in care biodiversitatea este protejata - Natura 2000, pentru a carei sustinere bugetul a fost estimat in 2004 la 6,1 milioane de euro. Avand in vedere bugetul redus pentru Life+, cea mai mare parte a finantarilor Europene pentru Natura 2000 va veni de la Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR) si de la Fondul European pentru Dezvoltare Rurala si in Agricultura (FEDRA), mai precizeaza comunicatul PE.

In cursul negocierilor, raportorul Marie-Anne Isler Béguin, care a condus delegatia Parlamentului, a reusit sa obtina o usoara crestere a bugetului cu 40 milioane euro, aducand suma totala pentru Life+ la 1.951 miliarde euro pentru perioada 2007-2013 (bugetul total este de peste 125 miliarde euro pe an). "A fost important pentru noi sa mentinem principiul managementului comunitar, cu criterii comune pentru selectia proiectelor, un rol central al Comisiei si o mare parte a fondurilor alocate proiectelor transnationale (cel putin 15%) si biodiversitatii (cel putin 50%)", a declarat Isler Béguin, potrivit comunicatului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri