Compania petroliera British Petroleum (BP) este foarte aproape de pierderea licentei rezervelor de gaz Kovykta, din Siberia de Est.
Curtea judecatoreasca din Irktrusk s-a opus incercarilor TNK-BP de a stopa autoritatile sa preia licenta. Judecatorul Valery Titov a declarat cazul in afara jurisdictiei. TNK-BP poate redeschide cazul, anunta BBC News.

Analistii spun ca disputa licentei este ultima incercare a Kremlinului de a prelua controlul asupra surselor energetice ale Rusiei. Anul trecut, Gazprom a securizat accesul companiei Royal Dutch Shell la rezervele rusesti de petrol si gaz. Shell si partenerii sai au recunoscut controlul proiectului Sakhalin 2 de catre Gazprom dupa ce autoritatile au refuzat sa le acorde lor certificatele de mediu necesare.
Seful agentiei de mediu din Rusia, Oleg Mitvol, a afirmat la inceputul lunii ca licenta BP ar putea fi retrasa inainte de luna iunie.

Autoritatile rusesti acuza TNK-BP de insuficienta gazului produs din rezervele Kovykta. Ele sustin ca din conditiile prevazute de licenta, Kovykta ar fi trebui sa produca noua miliarde de metri cubi de gaze pe an pana in 2006, decat cantitatea actuala de gaze de mai putin de 2,5 miliarde de metri cubi pe an. TNK-BP spune ca nu poate produce mai mult dat fiind ca nu exista cerere aditionala in regiunea locala, in timp ce licenta de export a fost respinsa.

Kovykta are destule rezerve de gaz pentru a face fata cererii globale pentru o buna parte din an, conform analistilor. Licenta pentru rezervele de gaz este detinuta de Rusia Petroleum, condusa in proportie de 63% de TNK-BP.

“Compania noastra este increzatoare in demersurile sale legale si va face tot posibilul pentru a apara si a retine aceasta licenta”, a precizat purtatorul de cuvant al TNK-BP.

Cealalta jumatate a pachetului de actiuni din cadrul companiei TNK-BP este detinuta de grupul rusesc Alfa Access Renova.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri