Cipru si Malta au obtinut marti acordul final al ministrilor de finante din Uniunea Europeana precum si ratele de schimb finale pentru monedele proprii in vederea adoptarii euro la 1 ianuarie 2008, afirma surse diplomatice, relateaza AFP, citat de NewsIN.
O lira cipriota va valora 0,585274 euro si o lira malteza va echivala 0,429300 euro.

Cipru si Malta vor deveni al 14-lea, respectiv al 15-lea stat membru au zonei euro, care va marca astfel a treia extindere de la crearea sa in 1999.

"Felicit cele doua state pentru acest succes, obtinut datorita eforturilor diplomatice, si sper ca adoptarea monedei euro le va incuraja sa mentina relatii politice bune si sa isi imbunatateasca competitivitatea", a declarat pentru presa ministrul de finante portughez Fernando Teixeira dos Santos, a carui tara a preluat presedintia Uniunii Europene la data de 1 iulie.

Cele doua insule mediteraneene au finalizat marti ultima etapa a unui lung proces. In mai, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana s-au declarat in favoarea acestei initiative, estimand ca cele doua state indeplinesc criteriile de stabilitate macro-economica necesare.

Inainte de Malta si Cipru, Slovenia a reusit sa se califice pentru a adera la zona euro, si utilizeaza moneda europeana incepand din 1 ianuarie 2007.

Extinderile viitoare ale zonei euro sunt invaluite in incertitudine: dupa Slovacia, care pare a fi pregatita a adera la zona euro in 2009, va trebui sa mai treaca mult timp pana la urmatoarea etapa.

Polonia si Cehia au drept obiectiv de aderare anul 2012 iar Ungaria perioada 2011-2013. Statele baltice sunt afectate de inflatie galopanta, generata de puternica crestere economica ce caracterizeaza momentan economiile acestor tari.

Lituania a evocat anul 2010, Letonia anul 2011 iar Estonia nu a stabilit inca un obiectiv de aderare. In sfarsit, Bulgaria vorbeste de anul 2009, insa aceasta data pare nerealista, iar Romania de 2014.

Dintre statele membre ale Uniunii Europene, doar Marea Britanie si Danemarca nu au adoptat moneda unica europeana, din cauza unei clauze speciale, iar Suedia a refuzat aderarea la zona euro, dupa un referendum cu rezultat negativ.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri