Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) si banca rivala Bank of China au obtinut in prima jumatate a acestui an profituri peste estimari, in conditiile in care cele mai mari banci ale tarii beneficiaza de cresterea cererii in cadrul economiei emergente, informeaza Reuters, citat de NewsIn.
Autoritatile de la Beijing au luat masuri pentru a limita lichiditatea, cu scopul de a calma economia, care creste cu peste 11% pe an, insa impactul asupra celor mai mari banci a fost limitat, deoarece acestea beneficiaza de majorarea dobanzilor interbancare, iar raportul dintre imprumuturi si depozite este relativ scazut. Tot joi, cele doua banci controlate de statul chinez au anuntat o expunere cumulata la creditele ipotecare cu risc ridicat din Statele Unite in valoare de 10,9 miliarde dolari.

Actiunile bancilor chinezesti sunt printre cele mai scumpe, deoarece investitorii le cumpara ca pe plasamente intr-o economie care de dezvolta rapid. "Atata timp cat cresterea economica a Chinei este stabila si rapida, aceste mari banci vor continua sa obtina rezultate pozitive", a spus un administrator de fonduri de la Guotai Fund Management, care gestioneaza 70 de miliarde de yuani (9,2 miliarde dolari), Huang Yan. ICBC, care valoreaza peste 280 miliarde dolari, a depasit luna trecuta Citigroup, devenind cea mai mare banca din lume dupa valoarea de piata. Actiunile bancii se tranzactioneaza, la Hong Kong, la un pret de 23 de ori mai mare decat castigurile estimate, in timp ce titlurile Bank of China se tranzactioneaza la un nivel de 19 ori mai mare, in timp ce actiunile Citigroup au un pret de zece ori mai mare decat previziunile de profit ale bancii.

"Cred ca actiunile bancilor precum ICBC sau Bank of China sunt la un nivel rezonabil, deoarece putem observa ca afacerile celor doua institutii sunt solide", a mai spus Huang Yan. Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) a afisat o crestere a profitului cu 62% in intervalul ianuarie-iunie 2007, pana la 41,04 miliarde yuani (5,4 miliarde dolari), fata de 25,4 miliarde yuani cu un an in urma, depasind estimarile analistilor chestionati de Reuters. Bank of China, cea mai mare banca de imprumuturi in valuta, a obtinut un profit in crestere cu 87%, pana la 17,84 miliarde yuani, de la 9,52 miliarde yuani in perioada echivalenta a anului 2006, peste estimarile de 15,2 miliarde yuani ale analistilor.

Bank of China a anuntat ca detinea, la sfarsitul lunii iunie, obligatiuni garantate prin credite ipotecare cu risc ridicat in SUA in valoare de 8,9 miliarde dolari si alte 682 milioane dolari in imprumuturi cu riscuri colaterale. Banca a mai anuntat ca a facut provizioane in valoare de 388 milioane yuani (51 milioane dolari) si, respectiv, 758 milioane yuani, pentru a achita eventualele pierderi. Obligatiunile ipotecare reprezinta 3,51% din portofoliul bancii, iar imprumuturile cu riscuri colaterale acopera 0,27% din total.

ICBC a anuntat ca detine 1,23 miliarde dolari sub forma plasamentelor in sectorul creditelor ipotecare cu risc ridicat, aceasta suma reprezentand 4,32% din portofoliul de investitii in valuta al bancii. Industrial and Commercial Bank of China, la care detin actiuni si Goldman Sachs, Allianz Group sau American Express, a precizat ca nu a suferit pierderi in cadrul portofoliului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri