Companiile aeriene British Airways si Korean Air au fost amendate cu cate 300 milioane de dolari fiecare, dupa ce ambii operatori au recunoscut implicarea conspirativa in fixarea preturilor zborurilor internationale, fiind de acord sa ofere ajutorul procurorilor in investigarea altor linii aeriene, informeaza The New York Times.
Cel mai mare operator aerian al Marii Britanii, British Airways si operatorul national al Coreei de Sud, Korean Air, au pledat vinovati in acuzatiile de conspiratie antitrust, recunoscand ca au complotat cu rivalii in stabilirea suprataxei cargo si de alimentare cu combustibil, care au fost adaugate pretului biletelor de calatorie ca raspuns la cresterea pretului petrolului. Aceasta se traduce prin costuri mai ridicate pentru transporturile international aeriene, dar si pentru pasageri.

Amenzile pentru cei doi operatori au fost reduse datorita cooperarii acestora cu Departamentul de Justitie american, Korean Airlines fiind amendata initial la un tarif dublu, in timp ce British Airways se facea susceptibila de plata a aproximativ 900 milioane de dolari.

“Orice comportament anticompetitiv trebuie condamnat atat la British Airways, cat si in cazul altor companii. Nu vom tolera acest lucru”, a declarat Willie Walsh, CEO British Airways, dupa stabilirea procedurilor judecatoresti.

In mod similar, Korean Air a lansat o declaratie in care specifica aderarea la politicile antitrust, luand masuri pentru ca situatia sa nu se mai repete in viitor. In schimb, nici una dintre cele doua companii implicate nu a dat detalii despre extensia cooperarilor si implicit a acestei practici in industria aviatica.

In luna august, autoritatile londoneze au anuntat amenzi de 246 milioane de dolari pentru British Airways intr-o alta investigatie paralela, de data aceasta trans-atlantica, care implica Virgin Atlantic. Operatorul american nu se va preta insa la plata unei amenzi datorita raportarii comportamentului sau neadecvat autoritatilor.

In intervalul 2004-2006, suprataxa pe combustibil s-a majorat de 12 ori, de la 10 dolari la 120 de dolari pentru un bilet dus-intors pentru un zbor lung cu British Airways sau Virgin.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri