Banca centrala a Cehiei a majorat dobanda de politica monetara cu 0,25% pana la 3,25%, cel mai inalt nivel al ultimilor cinci ani si a mentinut perspectiva de inasprire a politicii monetare ca sa tempereze inflatia accentuata, consemneaza presa internationala.
Banca Nationala a Cehiei (BNC) foloseste ca reper rata dobanzii de politica monetara la tranzactiile de tip repo pe doua saptamani. Decizia a fost luata cu un vot strans, ceea ce arata ca autoritatile cehe de politica monetara sunt mai ingrijorate de accentuarea inflatiei decat de pericolul pe care il reprezinta pentru economie turbulentele recente din pietele financiare internationale.

Patru membri din cei sapte ai consiliului de politica monetara au votat in favoarea majorarii dobanzii cheie, a doua din ultimele luni. Ceilalti trei membri ai boardului nu au vrut nicio schimbare.

"Perspectiva noastra asupra economiei Cehiei nu s-a schimbat fundamental. Prognoza pe care am publicat-o in iulie ramane valabila in continuare si justifica majorarea dobanzii de politica monetara", a spus guvernatorul bancii centrale a Cehiei, Zdenek Tuma, la o conferinta de presa, citat de Reuters.

Majoritatea jucatorilor din piete nu s-au asteptat ca banca centrala a Cehiei sa efectueze in august a treia majorare a dobanzii cheie din acest an, iar coroana ceheasca s-a apreciat usor ca urmare a deciziei de politica monetara, in timp ce ratele dobanzilor din piata monetara au urcat semnificativ dupa publicarea stirii.

Diferentele de pareri ale membrilor boardului de politica monetara al bancii centrale a Cehiei a reflectat scaderea asteptarilor privitoare la posibilitatea ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa urce dobanda cheie pana la 4,25% la reuniunea din 6 septembrie.

"Ne asteptam ca Banca Nationala a Cehiei sa astepte o temperare a situatiei din pietele internationale. Banca entrala ia in considerare mai mult perspectiva asupra economiei locale decat pe cea asupra celei internationale", a declarat pentru Reuters David Navratil, economist la Ceska Sporitelna.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri