Piata imobiliara americana ar putea declansa o recesiune economica in Statele Unite, iar Federal Reserve, banca centrala americana, ar trebui sa reduca in mod agresiv dobanda de referinta, a avertizat Martin Feldstein, unul dintre cei mai importanti economisti americani, relateaza NewsIn, citand Reuters.
"Reducerea dobanzii de referinta ar reprezenta o decizie buna", a declarat presedintele Biroului National de Studii Economice, Martin Feldstein, prezent la o intrunire anuala cu bancheri si academicieni, inclusiv o serie de inalti responsabili ai Fed.

Feldstein, care a avertizat asupra "efectului de multiplicare" ca urmare a reducerii preturilor pe piata imobiliara si a consumului populatiei, a declarat ca o reducere a dobanzii de politica monetara cu 100 de puncte de baza (1%) ar fi necesara.

Acest simpozion, gazduit de Federal Reserve Bank din Kansas City, analizeaza implicatiile unei prabusiri a pietei americane a creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc.

Expunerea institutiilor europene la aceasta piata a redus lichiditatea pe piata si a afectat pietele financiare pe plan global. Presedintele Fed, Ben Bernanke, a fost prezent la acest simpozion, insa a plecat inainte ca Feldstein sa faca aceste remarci.

Intr-un discurs tinut la sfarsitul saptamanii trecute, Bernanke a precizat ca Fed nu va salva investitorii afectati de pierderi cauzate de propria activitate. Insa oficialul american a declarat ca nu va permite persoanelor nevinovate sa sufere de pe urma unei crize extinse si ca va lua masuri - reducand dobanda de referinta - daca va exista o motivatie economica in acest sens.

Analistii pietei financiare sunt convinsi ca Fed va reduce dobanda de referinta cu 0,25-0,5% cu ocazia urmatoarei sedinte, ce va avea loc pe 18 septembrie, sustine Reuters.

Feldstein, care a fost unul dintre favoritii pentru postul pentru care a fost preferat in cele din urma Ben Bernanke, vede trei provocari pentru cresterea economica a Statelor Unite ale Americii, ridicate de sectorul imobiliar: scaderea preturilor pentru locuinte, criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc si slabirea valorilor ipotecare si a refinantarii.

Aceste trei probleme "indica o scadere potentiala considerabila a cererii agregate", a declarat Feldstein. "Efectul multiplicator al scaderii preturilor la locuinte si reducerii consumului ar putea arunca economia intr-o recesiune", a averizat acesta.

Feldstein a precizat ca intelege ca exista o problema legata de un risc moral in cazul in care banca centrala va fi vazuta ca o institutie care vine in ajutorul investitorilor care au luat decizii nesabuite, aceste decizii dand nastere problemelor cu care se confrunta momentan SUA.

"Ar fi insa o greseala sa permitem evolutia unei crize doar pentru a nu ajuta acesti investitori", a tinut sa sublinieze Feldstein. Acesta a admis ca inaltii responsabili americani sunt confruntati cu o dilema - sa reduca dobanda de referinta si sa se confrunte apoi cu inflatia sau sa nu actioneze si, in consecinta, sa esueze in incercarea de a evita recesiunea.

"O reducere drastica a dobanzii de referinta ar elimina aceasta posibilitate", a incheiat Feldstein.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri