Perspectiva scaderii stocurilor de titei si nesiguranta legata de economia mondiala, de nivelul cererii si de oferta producatorilor din afara Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) ingrijoreaza piata inaintea iernii, cand se atinge un varf al consumului, sunt de parere oficialii OPEC, citati de NewsIn.
Boardul Comisiei Economice a OPEC s-a intalnit, la sfarsitul saptamanii trecute, la sediul grupului din Viena, inainte de intalnirea de astazi, cand ministrii industriei petroliere din cadrul OPEC ar trebui sa decida politica referitoare la productia de titei a cartelului. "Dupa ce am analizat datele statistice am observat stocuri reduse, mai ales in Statele Unite, incertitudine fata de cresterea produsului intern brut (PIB), cererea de petrol si oferta din afara OPEC", a spus un oficial citat de Reuters.

Statele care sunt mari consumatoare de titei au cerut, in repetate randuri, grupului sa produca mai mult petrol pentru a scadea preturile, care au ajuns aproape de niveluri record si pentru a preveni o scadere brusca a stocurilor in timpul iernii, Pana in prezent, reprezentantii OPEC au raspuns ca oferta de petrol este suficienta. Pe de alta parte, ministrul petrolului din Irak, Hussain al-Shahristani, a declarat ca grupul va dezbate o crestere "usoara" a cotelor de productie pentru a controla preturile.

O alta sursa care a participat la intalnirea boardului economic al OPEC a spus ca exista temeri ca reviziile din rafinarii, desfasurate in al patrulea trimestru al anului, ar putea reduce stocurile de combustibili. Cu toate acestea, oficialul a adaugat ca stocurile se vor reface in primele trei luni ale anului viitor. "In opinia mea, este foarte probabil ca OPEC sa isi mentina productia", a adaugat reprezentantul OPEC, citat de Reuters.

Problemele din piata creditelor din SUA au dat nastere temerilor legate de o temperare a cresterii economice in SUA, cel mai mare consumator de energie din lume, ceea ce ar limita avansul consumului de titei.

OPEC se asteapta ca noile livrari dinspre statele producatoare de petrol din afara OPEC sa acopere cea mai mare parte a cresterii cererii in acest an, dupa racirea vremii. Daca producatorii din afara OPEC nu se vor ridica la nivelul asteptarilor, cererea de petrol oferit de OPEC va fi peste estimari. Grupul acopera, deja, o treime din nevoile de titei la nivel global.

Pretul petrolului american a fost, vineri, de 76,71 dolari pe baril, aproape de nivelul record atins pe 1 august, de 78,77 dolari.

Diminuarea stocurilor de petrol din iarna ar putea fi agravata de structura pretului petrolului, a mai spus o sursa din cadrul OPEC, citata de Reuters. Petrolul pentru livrarile rapide este mai scump decat era in urma cu cateva luni si ii stimuleaza pe traderi sa vanda petrolul aflat in stocuri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri