Fostul presedinte al Federal Reserve, banca centrala americana, Alan Greenspan, a criticat agentiile de rating financiar, estimand pentru presa germana ca acestea sunt in parte responsabile de criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din Statele Unite ale Americii
"Cauzele problemelor actuale rezida in faptul ca oamenii au crezut ca agentiile de rating stiu ce fac. Insa acestea nu s-au dovedit a fi pricepute", a declarat Greenspan pentru cotidianul Frankfurter Sonntagszeitung.

"Momentan clientii nu se mai bazeaza pe ratingurile acestor agentii, care vor pierde o buna parte din cota lor de piata", a adaugat acesta.

Fostul presedinte al Fed estimeaza insa ca autoritatile de reglementare nu mai trebuie sa intervina, piata "autoreglandu-se".

Greenspan se asteapta ca preturile de pe piata imobiliara americana sa scada in continuare, lucru ce va avea consecinte negative asupra consumului, conform AFP, citat de NewsIn.

Oficialul american este de parere ca criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc este un caz clasic in care piata a fost acaparata de nesiguranta.

"Daca ar exista un indice care sa masoare frica de pe piata, acesta ar fi mult mai util decat modelele economice sofisticate", a subliniat responsabilul american, citat de AFP.

"Exista in continuare perioade in care pietele sunt caracterizate fie prin entuziasm debordant, fie prin teama investitorilor", a explicat Greenspan.

Alan Greenspan, supranumit "Oracolul" de unii actori ai lumii financiare, si-a parasit functia la conducerea Federal Reserve la inceputul anului 2006, dupa 18 ani de activitate, dar de atunci a intervenit public de mai multe ori, pana pe punctul de a-l eclipsa uneori pe succesorul sau la Fed, Ben Bernanke, ceea ce i-a atras critici in legatura cu omniprezenta sa. In prezent conduce o companie privata si este consilier al premierului britanic Gordon Brown.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri