In luna octombrie inflatia din zona euro a urcat, in timp ce increderea economica a scazut, in contextul cresterii pretului petrolului si a cursului monedei unice, conform datelor publicate de Biroul European de Statistica, Eurostat.

Preturile pentru bunurile de larg consum au crescut cu 2,6% in cele 13 tari din zona euro, reprezentand cea mai pronuntata inflatie din ultimii doi ani, potrivit unei prime estimari a Eurostat.

Aceste date sunt superioare asteptarilor analistilor interogati de agentia financiara Thomson Financial, care anticipau un nivel de 2,4%. Inflatia a depasit, pentru a doua luna consecutiva, obiectivul fixat de Banca Centrala Europeana (BCE), care viza pe termen mediu o inflatie usor sub 2%.

Inflatia risca sa intareasca dilema BCE, aducand noi argumente celor ce s-au pronuntat in favoarea unei noi cresteri a dobanzii cheie.

Pe o alta latura, o scadere a costului de creditare ar fi riscanta pentru cresterea economica. In plus, perspectivele au devenit mai nesigure odata cu aparitia turbulentelor din vara de pe pietele financiare.

Indicele increderii economice, care rezuma opinia managerilor de companii si a consumatorilor, a coborat in octombrie cu un punct pana la 105,9 puncte, fata de 106,9 puncte, valoare inregistrata in septembrie.

Per ansamblu increderea economica din zona euro a scazut cu 1,1 puncte pana la 109,5 puncte.

In Spania s-a inregistrat o scadere accentuata, de 2,6 puncte, in Germania s-a inregistrat o usoara scadere de 0,6 puncte, in Italia indicele increderii a scazut cu 0,2 puncte, iar pentru Franta indicele a crescut cu 0,1 puncte.

Indicele climatului de afaceri, care masoara increderea sefilor de companii, a scazut cu 0,87 puncte fata de o scadere de 1,08 puncte in septembrie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri