Gazprom si-a anuntat oficial intentia de a plasa o parte din capital pe pietele bursiere chineze, pentru a-si majora capitalizarea, in contextul in care statul detine in continuare monopolul gazelor naturale, a anuntat cotidianul Gazeta.ru, citata de RIA Novosti.
Monopolul rusesc al gazelor naturale din Rusia intentioneaza sa isi listeze titlurile pe bursa din Shanghai. Gazprom nu a precizat inca tipul actiunilor, insa, conform unor informatii neoficiale, nu va avea loc nici o emisiune suplimentara, anunta NewsIn.

Participatia statului rus in cadrul Gazprom nu va fi redusa, a declarat marti ministrul rus al energiei si industriei, Victor Khristenko. Conform spuselor acestuia, statul va detine in continuare pachetul majoritar de control, de 50,002% din actiuni.

Conform unor analisti, pentru a se lista la bursa din Shanghai, Gazprom ar putea folosi actiunile detinute in prezent de filialele sale. De asemenea, este posibila recumpararea unor actiuni de la investitori, insa expertii considera ca aceasta varianta este putin probabila, in contextul in care proprietarii titlurilor Gazprom nu vor fi dispusi sa le cedeze.

Astfel, Gazprom are sanse mari sa recupereze o parte din actiunile sale de la actionarii majoritari, a explicat un analist din cadrul centrului de conjunctura politica, Dmitri Abzalov. Insa, in acest caz, titlurile recumparate nu vor constitui un pachet important, reprezentand mai putin de 5%, a mai spus Abzalov.

Profiturile cresc odata cu volumul actiunilor listate la bursa, a explicat el. China este in prezent o tara foarte atractiva din acest punct de vedere, evolutia valorilor mobilichineze a fost destul de buna pe plan financiar, a subliniat Abzalov.

Desi foarte atractiva, China prezinta numeroase riscuri pentru Gazprom. Una dintre probleme este reprezentata de parteneriatul traditional dintre China si concurentul activ al Gazprom, Rosneft. In cazul formarii pe piata chineza a unui monopol al gazelor naturale, va fi inevitabil un conflict intre cele doua companii rusesti.

"Aparitia companiei Gazprom pe piata chineza este extrem de dezavantajoasa pentru Rosneft, in primul rand pentru ca implica venirea in China a companiei petroliere Gazpromneft", a explicat Abzalov.

Lupta dintre Rosneft si Gazpromneft pentru zacamintele petroliere din Siberia orientala mentine cresterea valorii acestor zacaminte. Pretul final al unui teren a depasit chiar si de zece ori pretul initial. Pentru moment, cea mai mare parte a zacamintelor se afla in controlul Rosneft, insa, in ultima vreme, filiala Gazprom si-a intensificat activitatea, cumparind din ce in ce mai multe terenuri.

In China urmeaza sa fie livrat petrolul din Siberia orientala, a spus Abzalov. Daca Gazprom reuseste sa se impuna pe piata chineza, situatia Rosneft in Siberia ar putea sa se degradeze din ce in ce mai mult, a avertizat el.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri