Criza creditelor cu risc ridicat din Statele Unite a avut efecte pozitive pentru administratorii fondurilor speculative - hedge funds - care, simtind schimbarea tendintei, au mizat pe scaderea produselor derivate de credit si au castigat miliarde de dolari cand piata a revenit, relateaza AFP, citat de NewsIn.
Paulson, Hayman Capital, Corriente Advisors, Lahde Capital sunt nume putin familiare, insa sunt marii castigatori ai crizei creditelor ipotecare cu risc ridicat.

Criza a aparut intr-o zona a economiei a Statelor Unite in care incetarile de plati si executarile silite s-au multiplicat la debitorii cu un grad scazut de solvabilitate si s-a propagat in sistemul financiar mondial prin obligatiunile derivate de credit.

Bancile si investitorii institutionali, alegand acest tip produse financiare, mai rentabile decat obligatiunile clasice, au pierdut sute de miliarde de dolari cand valoarea acestor produse financiare s-a prabusit.
Acesta devalorizare a reprezentat o oportunitate de profit pentru fondurilor speculative care au anticipat criza.

"Paulson a castigat sume mari de bani deschizand pozitii pe termen scurt, si aceasta prin intermediul unor instrumente derivate pe sectorul creditelor cu risc ridicat din Statele Unite, incepand cu sfarsitul anului 2005", adica cu un an inainte de aparitia premizelor crizei din februarie 2007, cand New Century a dat faliment, a explicat pentru AFP Nathanael Benzaken, drector la departamentul de cercetare la Lyxor, platforma de gestiune alternativa a Société Générale.

Vanzarea pe descoperit (sell short), una dintre tehnicile fondurilor speculative, consta in luarea cu imprumut de titluri, apoi revinderea lor pentru a le achizitiona mai apoi la un pret mai mic, inainte de a le restitui celui care le-a imprumutat. Profitul este diferenta dintre pretul de vanzare si cel de achizitie.
Aplicand acesta tehnica la creditele cu risc ridicat (subprime), Paulson & Co - companie cu sediul in New York si care administreaza 28 miliarde dolari - ar fi castigat deja 12 miliarde dolari, potrivit informatiilor de luni din Financial Times.

Investitorii care au plasat banii in Paulson's Credit Opportunities Fund au fost inspirati, fondul afisand de la inceputul anului un randament de 550%.

Un fond din California, Lahde Capital, a procedat de doua ori mai eficient. Astfel, pariind pe scaderea de pe piata "subprime", acest fond a reusit sa depasesca toate recordurile de performanta din istorie, afisand un randament de 1.000%, adica de zece ori mai mult decat investitia initiala.

Potrivit Financial Times, Andrew Lahde a inceput sa restituie bani investitorilor invocand motivul ca plasamentul nu este productiv. Girantul a pregatit deja miscarea finala, anticipand ca dupa ce criza a lovit sectorul imobiliar al persoanelor fizice, se va manifesta si in sectorul imobiliar comercial, unde sunt in joc aceleasi probleme de credit.

"In ansamblul sau, sistemul nostru bancar este un dezastru complet. Din punctul meu de vedere, aproape toate bancile ar deveni insolvabile daca vor trebui sa-si valorifice activele la valoarea reala de piata", s-a precizat intr-o scrisoare trimisa de Andrew Lahde investitorilor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri