Grupul petrolier kazah JSC KazMunaiGas Exploration Production a anuntat majorarea cu 52,6% a profitului net obtinut in primele noua luni ale anului 2007 fata de perioada similara din 2006, la 840 milioane dolari, conform comunicatului emis de companie.
Majorarea profitului net se datoreaza cresterii preturilor la petrol, includerii rezultatelor companiei Kazgermunai, preluate la inceputul anului, cresterii profiturilor financiare si reducerii impozitelor.

Acesti factori au fost partial contracarati de pierderile cauzate de fluctuatiile valutare si cheltuielile operationale.

Veniturile KMG EP pentru primele noua luni din 2007 au crescut cu 8%, la 2,751 miliarde dolari, majorarea fiind datorata in mare parte cresterii cu 7,9% a volumelor vandute si cu 2,5% a pretului mediu, de la 48,37 dolari barilul la 51,87 dolari barilul.

Pentru primele noua luni din 2007, exporturile au reprezentat 77% din volumul de vanzari (fata de 71% in 2006). Calculat in dolari, venitul KMG EP a crescut cu 10,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile operationale ale KMG EP s-au ridicat la 1,236 miliarde dolari in primele noua luni din 2007, cu 45 milioane dolari mai mult decat perioada similara din 2006.

Majorarea cheltuielilor operationale a fost cauzata in principal de cresterea costurilor de transport asociate activitatilor de export, de cresterea cheltuielilor pe beneficiile salariale, a rezervelor destinate amenzilor si penalitatilor, precum si a deprecierii si amortizarii.

Profitul operational pentru primele noua luni ale anului s-a ridicat la 1,515 miliarde dolari, cu 150 milioane dolari peste performanta din perioada similara a anului precedent.

KMG EP a platit dividende pentru primele noua luni din 2007 in valoare de 289 milioane dolari.

Compania nationala petroliera a Kazahstanului, KazMunaiGaz, a cumparat grupul Kazgermunai, al optulea producator de petrol si gaze naturale din Kazahstan, de la compania care o detinea anterior, in luna aprilie 2007.

Comentand rezultatele financiare pentru primele noua luni din 2007, directorul executiv al KMG EP, Askar Balzhanov, a declarat ca " soliditatea rezultatelor financiare pentru primele noua luni din 2007 reflecta abilitatea strategiei noastre de a oferi performante bune pentru actionari. Putem observa beneficiile imediate din punct de vedere financiar si al productiei datorate achizitiei participatiei din Kazgermunai si ne asteptam ca aceasta tendinta sa se manifeste si in continuare".

KazMunaiGas EP este una dintre cele mai mari companii petroliere si de gaze naturale din Kazahstan, cu o productie de peste 9,5 milioane tone metrice de petrol in 2006, detinand rezerve de 203,2 milioane tone metrice la sfarsitul anului trecut.

In 2007, compania a anuntat achizitia unei participatii de 50% din companiile Kazgermunai si Karazhanbasmunai, devenind astfel al doilea producator de petrol din Kazahstan.

Actiunile companiei sunt listate la bursa de la Londra si cea din Kazahstan, KMG EP reutind sa stranga aproximativ doua miliarde dolari cu ocazia ofertei publice initiale din septembrie 2006.

Compania KazMunaiGas EP este detinuta in proportie de 61% de compania petroliera de stat KazMunaiGaz.

Pe 27 august, KazMunaiGaz (KMG), companie petroliera cu capital de stat din Kazahstan, a preluat 75% din The Rompetrol Group (TRG) de la Rompetrol Holding, tranzactie ce a conferit intregului grup Rompetrol (TRG) o valoare de 3,616 miliarde dolari.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri