Bursele din tarile emergente au atins maxime ale ultimelor zece zile, iar randamentele titlurilor emise de aceste state s-au redus luni, pe lichiditati modeste, sustinute de statisticile care arata revigorarea consumului in Statele Unite odata cu sosirea Sarbatorilor de iarna.

Pietele bursiere dezvoltate au crescut, iar dolarul s-a tranzactionat in apropierea unui maxim din ultimele sase saptamani fata de yen, dupa ce datele de vineri au aratat o sporire peste asteptari a consumului privat in SUA in luna noiembrie, sugerand faptul ca oamenii nu au fost descurajati de semnele care preziceau incetinirea ritmului de crestere a celei mai mari economii din lume.

Sarbatorile de iarna au inceput luni in cadrul unui numar de tari considerate emergente, precum Cehia, Slovacia, Letonia si Lituania.

In schimb, pietele din Turcia s-au redeschis dupa patru zile libere.

"Dat fiind faptul ca ne aflam in ultima saptamana a anului, volumul schimburilor din piete este scazut, ceea ce poate fi periculos, deoarece ca tranzactiile mici pot avea o influenta mai sporita", a declarat un dealer din Istanbul.

Indicele burselor emergente, MSCI, a crescut cu 1,55%, inregistrand cel mai ridicat nivel al ultimelor zece zile, neatins din din 14 decembrie.

Randamentul mediu al titlurilor de stat emise de tarile emergente a coborat si s-a apropiat la 2,29% de randamentul oferit de bonurile de trezorerie americane.

Activele cu grad ridicat de risc au fost sustinute de un anunt publicat pe pagina de internet a cotidianului Financial Times, potrivit caruia Arabia Saudita planuieste sa infiinteze un fond guvernamental de investitii de peste 900 miliarde dolari, ce va fi probabil cel mai mare din lume.

Lira turceasca s-a apreciat la 1,18459 dolari, cotatie neatinsa din 18 decembrie. Moneda turca s-a apreciat cu 20% in 2007, deoarece investitorii au fost atrasi de dobanzile mari din Turcia.

Cea mai mare banca din Rusia, Sberbank, detinuta de stat, planuieste sa imprumute trei pana la patru miliarde de dolari pe pietele internationale de capital in 2008, a declarat luni vicepresedintele executiv al bancii, pentru agentia de stiri Prime-Tass.

Moneda nationala a Israelului, sekelul, s-a apreciat cu 0,5% pana la un maxim din ultimele doua saptamani fata de dolar.

Randul sud-african s-a apreciat cu 1%, recuperand deprecierea anterioara.

Leu romanesc s-a apreciat cu 0,5% fata de euro pana aproape de maximul ultimelor sase saptamani, recastigand astfel din terenul pierdut dupa ce Standard & Poor's a coborat perspectiva ratingului Romaniei de la stabila la negativa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri