Aurul s-a ieftinit joi ca urmare a marcarii profiturilor, dar s-a tranzactionat in apropierea cotatiei maxime a ultimei luni, in contextul in care pretul mare al petrolului si tensiunile din Orientul Mijlociu au sustinut piata, consemneaza Reuters, citat de NewsIn.

Pretul platinei a coborat, de asemenea, de la cotatiile record inregistrate, dar analistii spun ca se asteapta ca metalul pretios sa se scumpeasca in curand pana la noi recorduri.

Volumele de tranzactionare au ramas scazute, in contextul in care multi jucatori au fost plecati sau si-au diminuat pozitiile in perioada sarbatorilor, dar prognozele se mentin pozitive, analistii spunand ca se asteapta ca metalele pretioase sa se scumpeasca si mai mult in noul an.

"Urmatoarele cateva zile vor fi caracterizate prin lichiditate scazuta si oarecare agitatie, insa piata pare solida si ar putea ramane astfel pe termen lung", a spus un analist pentru piata metalelor pretioase de la TheBullionDesk.com, James Moore.

"Dolarul se depreciaza si asistam la un miscari al investitorilor in directia aurului. Oamenii vor sa isi diversifice potofoliile, iar tendinta de scumpire a aurului pare sigura in 2008", a adaugat Moore.

Cotatia spot a aurului a urcat pana la nivelul de 825,40 dolari/uncie, iar apoi a coborat la 821,70/822,40 dolari/uncie, in scadere usoara fata de nivelul de 823,00/824,30 dolari/uncie atins la inchiderea sedintei de tranzactionare de miercuri. Aurul s-a scumpit miercuri pana la 826,10 dolari/uncie, nivel maxim atins din 27 noiembrie.

Metalul galben s-a scumpit cu aproape 30% de la inceputul anului pana in prezent.

Cumpararea de aur ca factor de protectie s-a intensificat in timpul sedintei anterioare, dupa ce avioane turcesti au bombardat gherilele kurde din nordul Irakului. Acesta a fost al patrulea raid peste granita in ultimele cinci zile.

Cursul aurului a fost sustinut totodata si de pretul petrolului, care a stagnat in apropierea cotatiei de 96 dolari/baril, dupa trei zile de scumpiri, in contextul in care traderii asteapta ca statisticile oficiale americane sa indice o scadere a stocurilor de titei pentru a sasea saptamana consecutiv.

"In contextul in care investitorii continua sa adune aur in portofoliul lor, iar castigurile de pe piata de capital par riscante, aurul va continua sa se scumpeasca", a spus un analist de la Vision Commodities, Pradeep Unni, care a adaugat ca "metalul galben mai are mult inainte sa atinga nivelurile record atinse recent".

Metalul galben pastrat de cel mai mare fond cu plasamente in aur din lume, compania StreetTRACKS Gold Shares, listata la bursa new-yorkeza, a urcat miercuri pana la un nivel record de 627,88 de tone. Rezervele fondului au crescut cu aproape 40% in acest an.

Pe alte piete de lingouri, cotatia aurului din contractele la termen cu scadenta in februarie a coborat cu 2,70 dolari/uncie, pana la 826,50 dolari/uncie, comparativ cu nivelul de referinta de pe piata new-yorkeza.

Pretul platinei a coborat si el de la cotatiile istorice record, dar investitorii raman optimisti, din cauza ingrijorarii legate de diminuarea ofertei. Cotatia spot a platinei a coborat pana la 1.532/1.536 dolari/uncie, de la nivelul record de 1.539/1.540 dolari/uncie inregistrat miercuri pe piata new-yorkeza.

Platina s-a scumpit cu 38% in acest an.

"Conditiile de baza ale pietei sustin scumpirea platinei si am mai putea asista la castiguri pe termen scurt, in contextul in care asupra pietei planeaza ingrijorari legate de furnizare", arata un raport al Standard Bank, citat de Reuters.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri