Economia americana a creat doar 18.000 de locuri de munca in decembrie dupa ce in noiembrie au fost create 115.000, iar rata somajului a crescut de la 4,7% din populatia activa in noiembrie la 5% in decembrie.
Un numar atat de scazut de locuri de munca precum cele create in luna decembrie 2007 nu s-a mai inregistrat din august 2003, iar nivelul de 5% al somajului nu a mai fost atins din noiembrie 2005, atunci cand economia americana era in revenire dupa pagubele facute de ciclonul Katrina.

Analistii se asteptau la crearea a 70.000 de locuri de munca si la o crestere usoara a ratei somajului la 4,8% in decembrie.

Aceste date ar trebui sa mareasca sansele de scadere accentuata a dobanzilor la urmatorea sedinta a bancii centrale americane, Federal Reserve, ce va avea loc pe 30 ianuarie. La ultima sa sedinta, Fed nu a exclus posibilitatea de a scadea puternic dobanzile in cazul deteriorarii accentuate a conjuncturii economice.

In urma cu un an somajul afecta doar 4,4% din populatia activa, iar acum " a crescut in toate profesiile", a spus Philip Rones de la biroul de statistica a locurilor de munca.

In total, "economia americana a creat in medie 111.000 de slujbe pe luna in 2007 fata de 189.000 in 2006", a adaugat Rones. Analistii estimau ca ar trebui create intre 110.000 si 140.000 de locuri de munca pe fiecare luna pentru a fi absorbita cresterea populatiei active.

In decembrie, sectorul in care au avut loc cele mai multe concedieri a fost cel al constructiilor cu 49.000, in industrie au fost suprimate 31.000 de locuri de munca, iar in zona serviciilor in sectorul comertului cu amanuntul au fost suprimate, in ciuda perioadei sarbatorilor, 24.000 de posturi.

In schimb, in sectorul serviciilor pentru companii au fost create 43.000 de locuri de munca, iar in administratia publica 31.000.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri