Legea 29/2018, promulgata recent si initiata de catre deputatul Bogdan Hutuca (PNL), a starnit un val de reactii negative in mediul public, in special dupa criticile aduse de catre Gelu Stefan Diaconu, fost presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscale (ANAF), care desemna actul normativ drept "o enorma hotie marca PSD", pe motiv ca "a sters dintr-un condei datoriile smecherilor, baronilor locali si ale familiilor politrucilor cu afaceri in imobiliare [...] care au construit cvartaluri de blocuri de birouri si locuinte in cele mai luxoase zone ale tarii". Pe de alta parte, Sebastian Bodu, de asemenea, fost presedinte ANAF, si consultantul in fiscalitate Gabriel Biris apreciaza ca "statul trebuie sa isi asume greselile", iar legea este binevenita.

Totul a pornit dupa ce in prima jumatatea a anului trecut, ANAF a "constatat" faptul ca acele venituri obtinute de catre dezvoltatorii imobiliari persoane fizice, inregistrate in scopuri de TVA, din vanzarea de locuinte, pentru care s-au platit impozite aferente vanzarii din patrimoniul personal, de cel mult 3%, in ultimii 7-8 ani de zile, au fost impozitate necorespunzator si, ca urmare, ar fi necesara reconsiderarea acestora drept venituri din patrimoniul afacerilor, ceea ce ar inseamna aplicarea unei cote de 16%, plus contributiile sociale aferente.

Un comunicat al ANAF din iunie 2017, punea in vederea dezvoltatorilor imobiliari persoane fizice, inregistrate in scopuri de TVA, faptul ca trebuie sa declare pana la data de 30 iulie anul trecut veniturile obtinute din vanzarea proprietatilor imobiliare din patrimoniul afacerilor. "In urma unei analize de risc efectuate de ANAF, s-a constatat ca exista nenumarate situatii in care contribuabilii persoane fizice au declarat impozit pe venit din vanzarea proprietatilor imobiliare, din patrimoniul personal, in conditiile in care acestia erau obligati la plata impozitului pe venitul din proprietati imobiliare din patrimoniul afacerii, asa cum prevede Codul Fiscal", arata ANAF.

Ulterior, un grup de patru deputati PNL - Bogdan Iulian Hutuca (fost vicepresedinte ANAF), Claudiu-Vasile Racuci, Ion Stefan si Raluca Turcan - a inregistrat la Senat un proiect de lege prin care au propus ca aceste diferente sa fie eventual anulate. Proiectul a fost adoptat de Senat pe 7 noiembrie anul trecut si apoi de Camera Deputatilor, decizionala, pe 21 decembrie. In cele din urma, Legea a fost trimisa presedintelui pentru promulgare pe 30 decembrie 2017, iar 15 ianuarie, seful statului a promulgat-o. Legea 29/2018 anuleaza impozitul pe venit, contributiile sociale si accesoriile aferente calculate de fisc pana la 1 iunie 2017 dezvoltatorilor imobiliari.

"Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a promulgat Legea privind anularea unor obligatii fiscale a unor contribuabili persoane fizice din domeniul agricol si al dezvoltatorilor imobiliari. Am initiat aceasta lege ca fiind singura solutie la o succesiune de situatii generate ca urmare a neindeplinirii sau indeplinirii defectuoase a rolului activ al ANAF. Pe scurt, o suma considerabila de contribuabili de buna credinta, mici fermieri si dezvoltatori imobiliari persoane fizice, vor incepe anul 2018 degrevati de impunerile masive ale ANAF pentru diferente de TVA sau impozit pe profit", a declarat deputatul PNL Bogdan Iulian Hutuca, intr-o postare pe Facebook.

In expunerea de motive a Legii 29/2018, se mentiona ca "o mare parte din persoanele fizice care au realizat operatiuni imobiliare constand in construirea de cladiri si vanzarea acestora, cumpararea si vanzarea de constructii si terenuri au fost controlate de organele fiscale competente pentru stabilirea taxei pe valoarea adaugata datorate de aceste persoane. Cu toate acestea, organele fiscale nu au considerat ca veniturile sunt obtinute din activitati independente si nu le-au impozitat corespunzator, considerand corect impozitul retinut de notari asupra transferului proprietatii imobiliare din patrimoniul personal. De regula, persoanele fizice care au dezvoltat afaceri imobiliare nu au infiintat SRL, SA sau alte entitati juridice, nu s-au autorizat nici ca persoane fizice, inregistrandu-se doar ca platitori de TVA".

In continuare se arata ca "astfel, organele fiscale nu numai ca nu si-au indeplinit rolul de indrumare si asistenta a contribuabililor [...], dar au omis in mod eronat sa verifice si alte impozite datorate de persoana fizica, limitandu-se doar la TVA. [...] Autoritatile fiscale nu au sanctionat si nu au facut demersuri pentru intreruperea derularii acestei practici, desi de la bun inceput, aceasta era contradictorie cu prevederile legale din Normele metodologice date in aplicarea Codului Fiscal, potrivit carora nu intra sub incidenta impozitului pe venitul de transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal, veniturile obtinute prin transferul bunurilor imobile din patrimoniul afacerii, caz in care discutam de desfasurarea unor activitati independente".

Gelu Stefan Diaconu: Legea 29/2018, o hotie PSD

"La capatul firului initiatorilor sta de fapt ministrul Misa, in luna iunie (momentul initierii) acesta fiind secretar de stat responsabil cu legislatia in MFP. Cu stirea ministrului, i se 'serveste' unui parlamentar PNL (fost vicepresedinte ANAF si ulterior, director al directiei de legislatie din MFP) textul acestui proiect de lege. [...] Expunerea de motive a legii este o insailare de tot rasul invocand 'vinovatia' ANAF care nu si-ar fi exercitat 'rolul activ' precum si doua adrese ale unor administratii fiscale de sector din Bucuresti", a scris Gelu Stefan Diaconu, pe Facebook.

De asemenea, acesta subliniaza ca "o adresa perfect fundamentata a Curtii de Conturi este trecuta 'en passant' cu toate ca aceasta arata foarte clar (de altfel tine de abc-ul administrarii fiscale!) ca tranzactiile imobiliare, cu caracter de continuitate / repetitive, in scopul realizarii de venituri sunt impozitate ca fiind 'venituri din activitati independente' si nu ca tranzactii ocazionale din patrimoniul personal. Cu toate acestea, Guvernul si majoritatea parlamentara covarsitoare PSD achieseaza la hotie si asigura votarea legii, chiar daca ar fi putut-o bloca cu usurinta".

Intr-un raspuns dat pe Facebook la declaratiile Ralucai Turcan cu privire la Legea 29/2018, Gelu Stefan Diaconu declara ca "Legea nu indreapta consecinte grave ci creaza o profunda inechitate fata de alte categorii de contribuabili debitori ai bugetului de stat. Culmea este ca se creaza o inechitate chiar si fata de alte persoane fizice dezvoltatori imobiliari care, pana la inregistrarea in scopuri de TVA, li s-au incheiat acte de control si au fost executati silit".

Totodata, fostul sef ANAF apreciaza ca "aceasta lege nu este impotriva abuzurilor ANAF ci, cel mult impotriva neclaritatii cadrului legislativ in evolutia sa. Aceleasi mii de locuri de munca puteau fi create de aceiasi investitori daca isi derulau afacerile ca si persoana juridica. Oare de ce nu au facut-o? Ajutati-o dvs. cititorii pe d-na Turcan sa inteleaga ca e nitel cam mult sa aplici acelasi regim fiscal celor care isi vand de-a lungul vietii 1-2 locuinte "din patrimoniul personal" precum si celor care tranzactioneaza 5.000 (da, cinci mii!) de apartamente pe o persoana fizica!"

Ca urmare declaratiilor de mai sus ale lui Gelu Stefan Diaconu, deputatul PNL Bogdan Hutuca, initiatorul legii 29/2018 a reactionat si a spus ca e victima colaterala in razboiul dintre fostul sef ANAF si actualul ministru de Finante. In replica, fostul sef ANAF ii aminteste deputatului PNL, intr-o scrisoare deschisa, de "smecherii care au construit pe persoana fizica cu intentie blocuri si ansambluri rezidentiale sau de clanurile interlope care au spalat sume imense de bani prin tranzactii imobiliare 'puse' pe persoane fizice analfabete", precum si "de samsari de terenuri / case nationalizate vandute repetitiv pe persoana fizica".

Gabriel Biris: Statul trebuie sa isi asume greselile, nu trebuie pedepsit mereu contribuabilul

Pe de alta parte, specialistul in ficalitate Gabriel Biris considera ca Legea 29/2018 drept una "excelenta". In opinia sa, "Legea 29 vine si spune asa: statul trebuie sa isi asume greselile, nu trebuie pedepsit mereu contribuabilul. Ce a fost a fost, sa ne concentram pe viitor. [...] Aceasta este solutia ce ar trebui implementata de fiecare data cand apar astfel de situatii. Clarificat legea, clarificat obligatiile contribuabililor, inchis trecutul. Viata trebuie sa mearga inainte. [...] Vad si foarte multa ipocrizie, in special la cei care sunt direct responsabili pentru debandada din adiministratie...", arata Gabriel Biris, intr-o postare pe Facebook.

El arata ca "in 2009, in urma unor rafuieli dintre PSD si PDL, ANAF a deschis cutia Pandorei si a calculat TVA persoanelor fizice care vindeau terenuri si imobile (desi unii intrebasera la ANAF daca au ceva obligatii si au fost trimisi la plimbare). Actiunea ANAF de atunci a venit cum nu se poate mai prost - in plina criza si a generat in primul rand zgomot, sute de litigii si multi, foarte multi bani transferati in afara de teama sechestrelor, chestiune care a adancit criza...".

In continuare Gabriel Biris declara ca desi "din 2010, a aparut si prevederea in codul fiscal + norme care au facut clare obligatiile oamenilor", iar acestia din urma "s-au inregistrat, au platit TVA asa cum era normal sa o faca", dar "notarii au continuat sa retina impozitul de 3/2/1% persoanelor fizice platitoare de TVA".

"Am avut intalniri la Finante cu reprezentantii ANAF, ai Camerei Notarilor si ai dezvoltatorilor in care am atras atentia ca impozitul pe venit retinut de notari este incompatibil cu codul de TVA si deci ca notarii nu trebuie sa le retina impozitul de 2%, oamenii astia datorand impozit pe castigul din activitati independente (16% pe castig, plus 5,5% CASS). Reprezentantii ANAF numai ca nu mi-au zis ca sunt tampit, au insistat ca notarii trebuie sa retina. Iar notarii au continuat sa retina, doar nu era ca ANAF sa vina la dansii sa le ceara banii... Nu numai ca ANAF a spus, dar a si scris. Am pe birou cel putin 3 astfel de adrese in care ANAF a raspuns contribuabililor ca impozitul senretine de notari", mai scrie Gabriel Biris pe Facebook.

In concluzie, rezulta ca "prin 2015/2016 ceva s-a intamplat la ANAF, ca si-au schimbat parerea si au inceput sa emita decizii de impunere pentru impozitul de 16% si CASS. Motivul? ANAF a gresit cand a spus ca trebuie retinut impozitul de notari, iar pentru hreseala asta trebuie sa plateasca contribuabilul...", mai spune consultantul fiscal citat.

De aceeasi opinie este si Sebastian Bodu, un alt fost presedinte al ANAF, intre anii 2005-2007, care apeciaza ca "legea amnistiei fiscale pentru aceste obligatii, initiata de Bogdan Hutuca, este de salutat. Mai ales ca Bogdan a fost vicepresedinte ANAF in perioada cand eu am fost presedinte, deci stie bine situatia. Desigur ca populisti gretosi s-au trezit sa arunce cu laturi".

Contactat de wall-street.ro in luna iulie 2017, Ivan Bogdan, secretar general in cadrul Asociatiei Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania (URBANIS), declara ca asociatia a trimis adrese catre Ministerul Finantelor si ANAF, prin intermediul carora au solicitat un punct de vedere si o intalnire cu toate partile implicate pana la 30 iulie, dar fara nici un raspuns. De asemenea, acesta a subliniat ca aplicarea unui impozit pe venit de 3%, pentru dezvoltatorii imobiliari persoane fizice, care intra in costul final al unei locuinte, a favorizat, de asemenea, mentinerea preturilor la apartamente la un pret mai accesibil pentru venitul disponibil al romanilor.

"ANAF nu a comunicat eficient si nici acum nu poate clar sa ne spuna care este procedura exacta care trebuie urmata si aplicata. Pe de alta parte, prevederile din Codul Fiscal nu sunt armonizate cu prevederile referitoare la Cartea Funciara, in ceea ce priveste patrimoniul afacerii. Au fost devoltatori imobiliari care au dorit sa faca acest demers, dar au fost refuzati la inscrierea in Cartea Funciara", a mai declarat Bogdan Ivan.

Sursa foto: Billion Photos / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri