La fiecare 25 de noi beneficiari ai tichetelor de masa se creeaza un loc de munca in sectorul agroalimentar, retail sau horeca, se arata intr-o analiza realizata de Academia Romana pentru Asociatia Profesionala a Emitentilor de Tichete (APET).

Sistemul tichetelor valorice are un potential important de crestere a productivitatii muncii, precum si a starii de sanatate si a nivelului de trai al angajatilor si al familiilor acestora. Tichetele valorice cresc venitul disponibil din munca, stimuland consumul si sprijinind economia locala, cu impact pozitiv asupra ofertei interne, a gradului de ocupare, a veniturilor bugetare si a predictibilitatii mediului de afaceri. In plus, tichetele valorice contribuie la reducerea economiei subterane si evaziunii fiscale, precum si a cheltuielilor de protectie sociala.

Tichetele valorice, indeosebi tichetele de masa, pentru care s-au facut calcule specifice pentru anii 2014 si 2016, au o eficienta remarcabila in generarea de consum, locuri de munca si venituri bugetare, ca urmare a efectului de rostogolire a impactului lor pe sase „valuri” succesive de impuls economic.

Primul „val” se refera la generarea de venituri bugetare prin simpla acordare a tichetelor de masa – impozit pe salariu la nivelul angajatilor care primesc tichete de masa, impozit pe profit la nivelul emitentilor de tichete. Al doilea „val” se refera la generarea de impozit pe profit la nivelul retailerilor care accepta plati cu tichete de masa la bunurile alimentare vandute, de TVA la nivelul producatorilor de produse primare agro-alimentare vandute retailerilor, de impozit pe profit la nivelul producatorilor de produse primare agro-alimentare vandute retailerilor.

Al treilea „val” se refera la generarea de noi locuri de munca de tip salarial, precum si de locuri de munca de tip non-salarial (conventii de munca ad-hoc sau pe durata determinata sau pe activitati pre-stabilite) la producatorii de produse agro-alimentare primare, la retaileri, la emitentii de tichete de masa, la firmele curierat.

Al patrulea „val” se refera la generarea de venituri bugetare (impozit pe profit, impozit pe salariu, contributii sociale, TVA) aferente noilor locuri de munca salariate.

Al cincilea „val” se refera la cresterea consumului de bunuri alimentare (consum efectiv final al gospodariilor populatiei) generat de noii salariati, precum si noile persoane ocupate non-salariate.

Al saselea „val” se refera la generarea de noi venituri bugetare la nivelul TVA aferent consumului suplimentar.

Performanta economica, fiscala si sociala a tichetelor de masa in 2016

In 2016, sistemul tichetelor de masa a injectat in economie 5,7 miliarde de lei (volum de emitere), generand 104.440 locuri de munca si un consum total de 8,4 miliarde de lei, care include si consumul generat de aceste locuri de munca. De asemenea, incasarile bugetare au fost de 2,3 miliarde de lei (TVA – 784,4 milioane de lei, contributii sociale – 396,4 milioane de lei, impozit pe salariu – 1 miliard de lei, impozit pe profit – 111,6 milioane lei), cu un sold pozitiv pentru bugetul public de 133 de milioane de lei.

Ttichetele valorice, in special cele de masa, aduc la bugetul public venituri bugetare echivalente cu o rata de impozitare de circa 40%. Aceasta eficienta in asigurarea veniturilor bugetare, mai mare decat eficienta tuturor impozitelor si contributiilor sociale actuale, este posibila datorita “ecoului” pe care, prin natura si functionarea lor, tichetele de masa il au in economia reala si in cea nominala.

Performanta economica, fiscala si sociala a tichetelor de masa le confera un avantaj net fata de indemnizatiile de hrana, prevazute a le inlocui, de la 1 decembrie 2018, in cazul personalului platit din fonduri publice. Pentru anul 2019, studiul arata ca bugetul public ar castiga 1,4 miliarde de lei daca toti bugetarii ar primi tichete de masa (la valoarea actuala de 15 lei pe zi) in locul indemnizatiilor de hrana (in valoare anuala de doua salarii minime brute pe economie), in conditiile prevederilor noului Cod Fiscal. Pentru acelasi an 2019, restrangand comparatia doar la bugetarii din domeniul sanitar, calculele arata ca bugetul public castiga 360 milioane de lei prin acordarea de tichete de masa, in valoare de 15 lei pe zi lucrata, comparativ cu acordarea de indemnizatii de hrana, conform prevederilor noului Cod Fiscal.

Este unul dintre motivele pentru care studiul recomanda amendarea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, astfel incat ordonatorii de credite sa poata acorda, in urma consultarii cu sindicatele sau cu reprezentantii salariatilor, fie tichete de masa conform Legii 142/1998, fie indemnizatii lunare de hrana reprezentand a 12-a parte din doua salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata.

Cifrele nu lasa loc de interpretare in privinta impactului benefic al tichetelor valorice atat asupra fortei de munca, cat si asupra economiei. Lista beneficiilor este generoasa si ma voi referi la doar cateva dintre ele. Cresc veniturile si puterea de cumparare, ceea ce genereaza un nivel de trai mai bun si o economie sustenabila, prin stimularea productiei interne si a consumului. Cresc veniturile bugetare, atat prin cresterea bazei de impozitare, cat si prin reducerea evaziunii fiscale ca urmare a folosirii circuitelor legale de decontare a tichetelor valorice. Creste nivelul de loializare a salariatilor fata de angajatori, precum si nivelul de responsabilitate sociala a angajatorilor fata de salariati. Sanatatea si calitatea vietii angajatilor sunt mai bune datorita disciplinarii obiceiurilor de servire a mesei prin utilizarea tichetelor de masa. Avem, asadar, cresteri in domenii multiple datorita tichetelor valorice, care se dovedesc a fi un sistem benefic pentru toti – angajati, angajatori, comercianti, stat. Credem ca toate aceste „plusuri” ar trebui sa se constituie intr-o baza solida de argumente in favoarea incurajarii angajatorilor – din mediul privat si de stat – sa foloseasca pe scara larga tichetele valorice, asa cum se intampla, de altfel, cu succes in alte state europene

Elena Pap, presedinte APET

Studiul de cercetare "Impactul economic, social si financiar al sistemului tichetelor valorice (tichete de masa, tichete cadou, vouchere de vacanta)” a fost derulat in lunile octombrie-noiembrie 2017.

Citeste si: Principiile de management ale unui CEO care conduce un business de 20 de miliarde de euro

Sursa foto: Dreamstime.com / Pattanaphong Khuankaew

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri