Economia Japoniei este amenintata de riscul de a intra in reseciune, in mod asemanator Statelor Unite ale Americii, au afirmat economistii bancii Goldman Sachs.
Economistii bancii americane au afirmat intr-o nota adresata clientilor ca probabilitatea ca o recesiune sa afecteze a doua economie a lumii este de 50%, estimand o scadere a ritmului de crestere a economiei globale, pe fondul temperarii cresterii economice a statelor emergente.

Goldman Sachs estimase miercuri ca economia americana va intra in recesiune in cursul acestui an, din cauza crizei imobiliare si scaderea consumului, mizand pe faptul ca Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, va reduce nivelul dobanzilor la zi (overnight) la 2,5% fata de nivelul actual de 4,25%, drept raspuns la criza.

O recesiune apare atunci cand o economie sufera contractii pentru cel putin doua trimestre la rand.

Goldman a redus estimarile de crestere economica a Japoniei pentru anul in curs pana la 1%, fata de nivelul precedent de 1,2%, dupa ce afirmase ca economia americana se va contracta in al doiles si al treilea trimestru.

Banca a mai precizat ca se asteapta ca banca centrala a Japoniei sa mentina dobanda de politica monetara la 0,5% pe parcursul intregului an curent.

Goldman mizase inainte pe o majorare a dobanzi de referinta in al treilea trimestru, insa momentan banca nu se asteapta la o astfel de miscare inainte de al doilea trimestru din 2009.

"Ne asteptam sa existe spatiu extrem de restrans pentru aplicarea unor majorari a dobazii de referinta justificate de factori interni", au afirmat economistii diviziei japoneze a Goldman Sachs, Tetsufumi Yamakawa si Naoki Murakami in nota adresata clientilor.

Pietele financiare nu cred ca banca centrala a Japoniei va majora dobanda de politica monetara in cursul acestui an, intr-o perioada in care Fed relaxeaza continuu politica monetara iar celelalte banci centrale majore reduc dobanzile pentru a contracara incetinirea cresterii economice globale.

Cea mai mare provocare pentru Japonia este relansarea consumului intern, intr-o perioada marcata de un pesimism al consumatorilor, de stagnarea cresterilor salariale si de cresterea preturilor, ce blocheaza cresterea economica, a afirmat Goldman Sachs.

Guvernatorul adjunct al Bank of Japan, Toshiro Muto, candidatul principal pentru postul de guvernator ocupat momentan de Toshihiko Fukui, al carui mandat expira in martie, a declarat joi ca economia se afla pe o traiectorie descendenta iar ciclul pozitiv in care se afla pana in acest moment este temporar slabit, intarind convingerea pietei conform careia banca centrala nu va modifica politica monetara pentru o perioada.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri