Criza financiara si perspectiva unei recesiuni in Statele Unite au determinat elita mondiala din lumea afacerilor si din politica reunita pana duminica la Forumul de la Davos sa renunte la optimismul afisat in anii precedenti si sa dea dovada de mai multa prudenta pentru 2008, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
In pline tulburari bursiere, marii patroni si liderii politici din intreaga lume s-au reunit in muntii Elvetiei, ca in fiecare an in luna ianuarie, pentru a constata ca formidabilul ciclu de expansiune din ultimii ani a ajuns la final.

Secretarul american de stat Condoleeza Rice, venita miercuri pentru a deschide reuniunea, a asigurat, fara a convinge insa, ca economia americana va ramane in continuare "un motor important al cresterii mondiale".

Premierul francez Francois Fillon a facut acelasi lucru: "Bazele economiei europene sunt sanatoase din punct de vedere global, iar acest lucru este valabil in special pentru Franta", a spus el.

In dezbateri, tonul a fost mai sumbru decat in anii trecuti. "Va exista o recesiune grava in Statele Unite, o incetinire a cresterii in tarile emergente si o incetinire puternica in Europa", a declarat economistul Nouriel Roubini, sustinut de altii.

China, India si restul economiile emergente prezinta in continuare perspective frumoase de crestere, dar parerile au fost impartite in legatura cu capacitatea lor de a salva lumea de la un blocaj economic brutal.

Directorul Fondului Monetar International Dominique Strauss-Kahn a cerut un raspuns "serios" si "mondial". El a lansat un apel catre guvernele care au mijloacele pentru a-si pune politica bugetara in serviciul cresterii sa nu se limiteze numai la instrumentele monetare.

Bancile centrale au fost criticate aspru, fiind acuzate ca nu au controlat suficient de atent dezvoltarea unor tehnici financiare din ce in ce mai complexe si opace, dar au sarit rapid in ajutorul pietelor in criza.

Presedintele Bancii Centrale Europene Jean-Claude Trichet a afisat la Davos un oarecare fatalism, afirmand ca "o corectie" a pietelor era asteptata si necesara. El s-a aratat din nou inflexibil in fata apelurilor pentru a scadea dobanda de referinta, cum a facut banca nationala americana, Federal Reserve. El a replicat ca actiunile BCE trebuie ghidate doar de combaterea inflatiei.

Ministrul francez al economiei si finantelor Christine Lagarde a reafirmat la randul sau punctul de vedere al Parisului: "Trebuie stabilita politica monetara vizand cresterea si nu numai stabilitatea preturilor", a spus el.

Noua frauda de proportii descoperita la Societe Generale, care a intervenit in punctul culminant al Forumului, a generat stupoare si neincredere, reamintind ca aceasta criza s-ar putea afla, de fapt, abia la inceput. Cuvintele "halucinant", "incredibil", "de neinteles" au aparut in repetate randuri in conversatii.

In materie de comert international, unul dintre subiectele traditionale la reuniune, comisarul european pentru comert Peter Mandelson a dat o nota extrem de pesimista sambata, cand a vorbit despre "o inmormantare corecta" a ciclului de negocieri de la Doha, din sanul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC).

Si contestarea "summitului bogasilor" a fost mai discreta decat in alti ani. 100 de manifestati au fost semnalati sambata la Davos si aproximativ 300 la Berna, in capitala Elvetiei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri