Monopolul rusesc al gazelor naturale, Gazprom, a devenit mult mai interesat de achizitia unei participatii din grupul TNK-BP, putand semna un acord in acest sens in a doua jumatate a anului, conform unor surse avizate, citate de Reuters.
O astfel de tranzactie va marca o noua etapa a strategiei Kremlinului de a-si extinde controlul asupra industriei energetice ruse, care a alarmat marile companii petroliere din strainatate insa nu le-a redus interesul investitional in Rusia, stat foarte bogat in resurse naturale.

"Tranzactia va avea cu siguranta loc. Nu va fi semnat nimic mai devreme de luna iunie, insa vom afla ceva cu siguranta pana la sfarsitul verii", a declarat pentru Reuters o sursa din cadrul Gazprom.

Zvonuri conform carora Gazprom, cea mai mare companie de gaze naturale din lume, ce acopera un sfert din consumul de gaze al Europei, doreste sa cumpere participatia detinuta de actionarii rusi in TNK-BP circula inca din noiembrie 2007.

"Ne-au declarat intr-un fel destul de hotarat ca o vor face", a declarat o alta sursa, referindu-se la Gazprom.

British Petroleum detine o participatie de 50% din TNK-BP, al treilea producator de petrol al Rusiei, iar un grup de actionari rusi si americani controleaza cealalta jumatate.

"Nu negociem o preluare a TNK-BP, sau o parte a acestei companii, insa am putea fi interesati de anumite active ale grupului", a declarat vineri o purtatoare de cuvant a Gazprom.

In ultimele luni au existat tot mai multe speculatii privind o posibila achizitie, analistii fiind de parere ca Gazprom va cumpara grupul TNK-BP in cursul acestui an.

Un acord semnat in 2003, conform caruia nici actionarii britanici si nici cei rusi nu isi pot vinde participatiile, a expirat la sfarsitul anului trecut, informeaza Reuters.

Gazprom, conform unui acord semnat in iunie, urma sa preia controlul giganticului zacamant Kovytka, detinut de TNK-BP, dupa care firma ruso-britanica ar fi rascumparat o participatie de 25% din acest camp, ca parte a unui acord de cooperare strategica intre cele doua companii.

Insa finalizarea acestei trazactii, care trebuia sa aiba loc in decembrie 2007, a fost amanata, alimentand speculatiile conform carora Gazprom nu vrea sa cumpere acest zacamant - ce detine rezerve de trei mii de miliarde metri cubi - pentru ca va obtine pana la urma controlul acestui zacamant dupa achizitia TNK-BP.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri