Un profesor chinez de economie, Justin Lin Yifu, a fost numit economist sef al Bancii Mondiale, lucru ce constituie o premiera, a anuntat institutia financiara internationala.
Justin Lin Yifu este "primul economist sef al nostru provenit din cadrul unui stat in curs de dezvoltare, fiind un expert in dezvoltarea economica si mai ales in sectorul agriculturii", a declarat intr-un comunicat presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick.

Economistul chinez, profesor la universitatea din Beijing, va "aduce un portofoliu important de competente si experienta", a afirmat Zoellick.

Lin, care a fost numit si vice-presedinte pentru dezvoltare economica, il va inlocui pe François Bourguignon, care a renuntat la pozitia sa in 2007. Conform comunicatului emis de Banca Mondiala, economistul chinez isi va prelua noile atributii incepand cu data de 31 mai 2008, informeaza AFP, citata de NewsIn.

Lin, in varsta de 56 de ani, este directorul si fondatorul Centrului chinez pentru studii economice, un think-tank din Beijing, activand si ca profesor de economie la Universitatea Peking si la Universitatea de Stiinta si Tehnologie din Hong Kong. Acesta este si vice-presedintele Federatiei chineze de industrie si comert.

Lin a obtinut un masterat in economie politica marxista de la Universitatea Peking in 1982 si un doctorat de la Universitatea din Chicago in 1986. Economistul a primit de doua ori cel mai important premiu economic chinez, premiul Sun Yefang.

"Doresc de mult sa lucrez cu acesta in mai multe domenii, printre care se numara cresterea economica si investitiile in Africa si diferitele instrumente bancare pentru a sustine mai bine statele afectate de catre preturile ridicate ale energiei si produselor agricole", a adaugat Zoellick.

In afara de Universitatea din Beijing, Lin a predat cursuri economice la Hong Kong precum si in Statele Unite ale Americii si Australia.

Lin este nascut in Taiwan si, conform unor informatii privind viata proprie, a inotat catre China din insula Kinmen, in 1979, acest act reprezentand o "tradare" rara.

Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a cautat sa lucreze indeaproape cu Beijingul in Africa, unde China este activ implicata in extractia de petrol si minereuri, precum si pe piata bancara.
Legaturile tot mai stranse ale Chinei cu Africa au nelinistit donatorii traditionali ai Bancii, care sunt ingrijorati ca statul chinez impune noi datorii asupra unor state africane.

Printr-un anunt de luna trecuta ce a venit ca o lovitura pentru Zoellick, China a acceptat pentru prima data sa devina un donator pentru programul Bancii Mondiale destinat ajutorarii statelor sarace.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri