Fondul privat de investitii londonez Klesch va investi intr-un proiect de 8 miliarde dolari in Libia, pentru constructia unei rafinarii cu o capacitate de productie de 300.000 barili pe zi si a unei topitorii de aluminiu cu o capacitate anuala de 725.000 de tone.
Presedintele fondului, Gary Klesch, a declarat, pentru Reuters, ca nu poate dezvalui amplasamentul unde va fi construit complexul, dar a spus ca guvernul libian va face un anunt "la momentul potrivit".
Complexul industrial urmeaza sa fie terminat pana in 2011, potrivit NewsIn.

Klesch a adaugat ca investitiile se incadreaza bine in celelalte activitati ale companiei.

"Suntem implicati in afaceri cu diferite marfuri si avem deja o topitorie", a spus Klesch, adaugand ca noua investitie se potriveste cu planul de afaceri al companiei.

In mai 2007, Klesch a cumparat o topitorie de aluminiu de la compania Alcan in localitatea olandeza Vlissingenin.

Investitia libiana a fondului Klesch ilustreaza, de asemenea, cresterea interesului fondurilor de investitii pentru pietele emergente.

Tarile cu piete emergente permit o crestere mai puternica pentru fondurile private de investitii decat pietele mature, iar fondurile pot gasi adesea pe aceste piete creditori locali care sa ofere finantare in conditii mai avantajoase decat bancile occidentale, carora li s-a accentuat aversiunea fata de risc dupa criza creditelor.

Firmele private de investitii au dificultati in obtinerea de credite in Europa si in Statele Unite, dat fiind contextul care caracterizeaza piata.

Fondurile private au facut deja investitii in active libiene.

Compania cu capital privat Colony Capital LLC, cu sediul in Los Angeles, de exemplu, a decis in iunie 2007 sa cumpere un pachet de control la compania libiana de stat Tamoil, in cadrul unei tranzactii in care rafinaria cu sediul in Italia a fost evaluata la 4 miliarde euro.

Klesch, un finantist american, si-a facut initial un nume in Europa, in calitate de investitor implicat intr-o serie de restructurari foarte importante, printre care Euro Disney si Eurotunnel.

Niciun reprezentant al guvernului libian nu a putut fi contactat imediat pentru declaratii, mai scrie Reuters.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri