Pietele financiare mondiale sunt intr-o perioada de nesiguranta accentuata, in care bancile trebuie sa dezvaluie nivelul pierderilor cat mai repede posibil.
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a subliniat nevoia unei actiuni coordonate la nivel mondial si a sustinut recomandarile facute de grupul G7, care a solicitat un grad mai mare de transparenta si o supraveghere mai intensa din partea agentiilor de reglementare, informeaza NewsIn, citand Reuters.

"Actualele turbulente au demonstrat inca o data ca lipsa de transparenta in ceea ce priveste pietele, instrumentele financiare si situatiile reale ale institutiilor financiare reprezinta o reteta pentru catastrofa", a spus Trichet.

"Institutiile financiare ar trebui sa dezvaluie rapid si integral expunerea la riscuri, deprecierile activelor si estimarile corecte ale instrumentele complexe si nelichide in rapoartele ce urmeaza sa fie publicate la mijlocul acestui an", a adaugat acesta.

Trichet a solicitat, de asemenea, un grad mai mare de transparenta in cazul instrumentelor financiare complexe precum creditele derivative.

BCE a fost foarte activa in injectarea de lichiditate in sistemul financiar, in efortul de a pune din nou in miscare pietele de credit. Spre deosebire de banca centrala americana, Federal Reserve, BCE nu a vrut sa coboare dobanda de politica monetara de teama ca inflatia va scapa de sub control.

Factorii ce au determinat aceasta criza, ce a inceput in luna august a anului trecut, s-au aratat cu mult inainte ca problemele din piata creditelor ipotecare din Statele Unite sa se extinda in alte sectoare, sustine Trichet.

Presedintele BCE a criticat ceea ce a numit "sistemul bancar din umbra", referindu-se la institutiile financiare non-bancare, pentru ca isi asuma riscuri bazate pe premisa gresita ca preturile activelor vor continua sa creasca.

Lipsa transparentei din piata a dus la aparitia comportamentului de turma si la o aversiune de risc generalizata, a adaugat Trichet. In efortul de a rezolva problema, presedintele BCE a cerut implementarea rapida a propunerilor G7.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri