Cresterea economica a Georgiei ar putea incetini de la ritmul actual, de aproape 10%, din cauza conflictului cu Rusia, a declarat un oficial al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Directorul BERD pentru Caucaz, Moldova si Belarus, Michael Davey, a spus ca este prea devreme sa fie estimat impactul integral al conflictului dintre Rusia si Georgia asupra economiei georgiene, dar a adaugat ca o prelungire a razboiului ar fi dezastruoasa, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Totusi, daca evenimentele recente vor duce la o solutie a problemelor de frontiera cu Rusia, Georgia ar deveni mult mai atractiva pentru investitorii straini decat fusese anterior.

"Un razboi prelungit ar fi dezastruos pentru ca guvernul a avut succes in transformarea unei destinatii neatractive pentru investitori intr-una atractiva, iar o inversare a situatiei va fi un pas inapoi serios", a declarat Davey.

Un conflict grav s-a declansat joia trecuta, cand Georgia a trimis trupe pentru a prelua controlul asupra regiunii separatiste Osetia de Sud. Moscova a ripostat cu un contraatac, in urma caruia trupele georgiene s-au retras duminica din regiune.

Economia Georgiei a crescut cu 9,3% in intervalul martie 2007-martie 2008, declarase in iulie, pentru Reuters, o sursa din ministerul georgian al dezvoltarii economice. Datele indica o incetinire fata de anul trecut, cand produsul intern brut (PIB) al Georgiei a crescut cu 11,4%.

"Conflictul inghetat din Osetia de Sud a fost intotdeauna un motiv de ingrijorare pentru investitorii straini in Georgia si daca, dupa acest conflict, problema se va rezolva, Georgia ar putea deveni o destinatie mai atractiva", a spus reprezentantul BERD.

"Daca un acord final este incheiat, temperarea cresterii economice nu va fi semnificativa, insa va avea loc o incetinire", a precizat Davey.

Conflictul ar putea afecta si alte tari din regiune, mai ales Armenia si Azerbaidjan, din cauza unor probleme de transport, dar bunurile tranziteaza in continuare teritoriul Georgiei, a mai spus oficialul citat.

"Deocamdata, soselele sunt operationale si se poate circula pe drumuri, desi pot aparea intarzieri din cauza unor probleme de securitate la granite si a unor tancuri de pe drum care pot crea astfel de probleme", a spus Davey.

"Evident, un conflict va avea un anumit impact asupra felul in care investitorii percep Caucazul, dar acesta ar trebui sa fie limitat", a adaugat el.

Daunele provocate infrastructurii de bombardamentele rusesti in Georgia au fost limitate la tinte militare si nu pare a fi necesar un program major de reconstructii in urma conflictului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri