Abhazia va deveni un paradis fiscal, a anuntat liderul abhaz, Serghei Bagaps, care a afirmat ca sunt intrunite toate conditiile ca Abhazia sa se transforme in zona libera, scrie, luni, cotidianul Novie Izvestia, citat de RIA Novosti.
Potrivit expertilor, in contextul inaspririi conditiilor din numeroase zone libere occidentale, Abhazia poate atrage pe teritoriul sau multe dintre companiile offshore care lucreaza cu capital rus, potrivit NewsIn.

Zonele libere sunt controlate atat de Fondul Monetar International (FMI), cat si de mai multe banci centrale din lume. Este evident ca nici FMI, nici banci de stat nu vor califica Abhazia ca zona libera atata timp cat guvernele tarilor respective nu recunosc independenta regiunii, arata cotidianul rusesc.

Prin urmare, doar companiile rusesti si cele din Nicaragua vor putea avea raporturi economice cu firmele offshore inregistrate in Abhazia.

Capitalul rus ar putea ameliora situatia financiara a Abhaziei, iar mai multi dintre analistii chestionati au afirmat ca nu este deloc de domeniul fantasticului infiintarea unei zone libere in Abhazia, iar acest lucru s-ar putea intampla in curand.

"In Abhazia sunt intrunite toate conditiile pentru crearea unei zone libere", a estimat un oficial al Institutului tarilor membre ale Comunitatii Statelor Independente (CSI), Vladimir Jarikin. "China a fost intr-o situatie asemanatoare cand a fost creata zona libera de la Shenzhen", a amintit Jarikin.

In ultimii ani, din cauza luptei impotriva terorismului international, tarile occidentale si-au accentuat presiunile asupra zonelor libere si au obligat multe dintre acestea sa isi inaspreasca sistemele de control. Acesta este motivul pentru care crearea unei zone libere in Abhazia ar putea fi un "dar ceresc" pentru companiile rusesti, mai scrie RIA Novosti.

"In intreaga lume, zonele libere devin tot mai putin atractive, pentru ca majoritatea tranzactiilor si fluxurilor financiare sunt urmarite si controlate", a declarat directorul stiintific al Institutului de Strategie Nationala, Nikita Kricevski.

"De aceea, sunt absolut sigur ca Abhazia va atrage companiile rusesti, care isi vor transfera in aceasta regiune vechile companii offshore si va fi vorba de o zona speciala destinata companiilor rusesti, pentru ca se va afla, de fapt, sub jurisdictia Rusiei", a mai spus Kricevski.

De acum in sase luni, Abhazia va egala Bahamasul din punctul de vedere al libertatii financiare, a mai estimat expertul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri