"Sunt ingrijorat de ambitiile Rusiei, unde ambitiile lui Putin merg dincolo de Ucraina", a declarat Rasmussen, intr-o conferinta de presa cu premierul islandez, Sigundur David Gunnlaugsson.

"Noi am asistat la anexarea ilegala a Crimeei, am observat rolul Rusiei in destabilizarea situatiei din estul Ucrainei. De fapt, vedem ca Rusia se afla in spatele conflictelor inghetate si de lunga durata din Transnistria, in estul Republicii, din Abhazia si din Osetia de Sud, in Georgia", a adaugat el.

Abhazia si Osetia de Sud sunt doua teritorii separatiste proruse din Georgia, ale caror independenta a fost recunoscuta de Moscova. Totusi, Rusia nu a recunoscut independenta Transnistriei, o regiune separatista din estul Republicii Moldova. "Interesul Rusiei in aceste conflicte de lunga durata este de a impiedica o integrare euro-atlantica mai puternica a acestor tari. Moscova are ambitia de a stabili o sfera de influenta rusa in vecinatatea apropiata", a afirmat Rasmussen.

Rasmussen a reamintit ca NATO a "decis in aprilie sa suspende cooperarea" cu Rusia. NATO sustine Ucraina, desi aceasta tara nu este membra a Aliantei. De asemenea, presedintele Statelor Unite, Barack Obama, se va intalni cu omologul sau ucrainean, Petro Porosenko, in timpul summitului NATO din septembrie.

Sursa foto: MediafaxFoto