Warren E. Buffett, cel mai faimos investitor si unul dintre cei mai bogati oameni din lume, a anuntat ca ar vrea sa investeasca 5 miliarde de dolari in Goldman Sachs, in ideea ca aceasta ar putea mari increderea din pietele financiare, scrie New York Times.
Pana acum Buffett a navigat bursa cu dibacie si este singurul in masura sa investeasca in industria financiara grav afectata, afirmand in mod repetat ca lucrurile ar putea sa se inrautateasca.

Mii de oameni de pe Wall Street asteapta miscarea lui Buffett, astfel decizia sa de a investi in Goldman va incuraja imediat si alti investitori. Dupa ce a cazut cu aproape 1,6% in timpul zilei, indexul Standard & Poor 500 a redus jumatate din pierderi dupa inchiderea sedintei imediat dupa anunturile legate de investitie.

“Buffett spune ca este increzator”, a declarat Brad Hintz, analist la Sanford C. Bernstein & Company.

Conglomeratul lui Buffett, Berkshire Hathaway, a anuntat mutarea doar dupa ce Goldman, care pentru mult timp a fost o banca de investitii importanta pe Wall Street, a adoptat un plan radical de transformare intr-o banca traditionala pentru a nu intra in faliment. Goldman a examinat diferite optiuni in ultima saptamana dupa ce actiunile s-au prabusit, iar unii clienti au abandonat compania, anuntand ca vor sa vanda mai putin de 2,5 miliarde dolari in actiuni.

De cand pietele de credit s-au incordat in urma cu un an, Buffett a persistat, chiar daca alti investitori, precum fondurile controlate de guvern din Orientul Mijlociu si Asia, au “pompat” bani in companiile financiare americane ca Citigroup si Merrill Lynch.

Astfel de precautii sunt caracteristici ale stilului de investitii ale lui Buffett si multi de pe Wall Street au sperat ca aceasta ar putea fi salvatoare. In ultimii 40 de ani, el a construit Berkshire, care este unul dintre cei mai mari si de succes asiguratori din lume. De-a lungul existentei, el a construit stabilitatea considerabila a unor companii precum Coca-Cola si Washington Post Company, si mai recent el si-a marit participatia in companii energetice si de transport.

Buffett a invatat din greselile din trecut facute in sectorul financiar. De exemplu, achizitia facuta de Berkshire in 1998 prin achizitia General Re, compania de asigurari, a fost tulburata de un portofoliu de valori mobiliare complexe si de investigatiile federale in politica de reasigurare a companiei. Salomon Brothers, compania pentru care Buffett a fost fortat de guvern sa o conduca la inceputul anilor '90 in mijlocul unui scandal de tranzactionare, a fost o alta experienta importanta din cariera investitorului.

Dar Goldman este un joc simplu pentru Buffett: este o institutie de tipul “blue-chip”(proprietate extrem de valoroasa), cu un brand important si mare, cu o istorie de succes, care a fost doborata pe piata de capital si una in care el investeste in termeni mai mult decat favorabili. Pretul actiunii Goldman a scazut cu aproape 50% de la maximul de 247,92 dolari atins cu aproximativ un an in urma.

In comunicatul de presa, Buffett a numit Goldman Sachs o institutie exceptionala.

“Are o franciza globala incomparabila, o echipa manageriala experimentata si completa si un capital financiar si intelectual care va continua sa inregistreze performante”, a declarat Buffett.

Totusi, Buffett nu ia marile riscuri din structura investitiei.

Berkshire Hathaway va primi actiuni care au prioritate fata de alte plati catre titularii actiunilor (“preferred shares”). Goldman are dreptul de a rascumpara actiunile in orice moment pentru o prima de 10%.

In plus, Berkshire Hathaway va primi garantia de a cumpara cinci miliarde dolari in actiuni comune la pretul fix de 115 dolari per actiune, care poate fi folosit in orice moment intr-o perioada de cinci ani.

Aceste garantii sunt deja in bani: actiunile Goldman au crescut la 134,75 dolari per actiune dupa inchiderea bursei, cand investitia lui Buffett a fost anuntata.

Posibila participatie a lui Buffett in Goldman este greu de calculat, dar compania are o valoare pe piata de 53 de miliarde dolari la inchiderea bursei, ceea ce face ca 5 miliarde dolari in actiuni sa insemne 10% din companie.

In timp ce riscurile lui Buffett ar putea fi limitate, el investeste in Goldman intr-un moment in care multi se tem ca profiturile pe plus ar putea lua sfarsit. Ca holding bancar, Goldman nu poate fi in masura sa ia genul de riscuri care au produs profituri si bonusuri care au definit ultima perioada de aur de pe Wall Street.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri