"Avem nevoie de o mai buna coordonare internationala, inclusiv de consolidarea rolului FMI, pentru asigurarea stabilitatii sistemului financiar mondial", a spus ea, cu ocazia summitului Asia-Europa, anunta NewsIn.

Potrivit lui Merkel, acest rol sporit al FMI ar putea fi unul dintre cele "patru principii de baza" asupra carora s-ar putea intelege tarile europene si asiatice, la ASEM. Celelalte trei sunt o mai mare transparenta "mai ales in privinta riscurilor asumate de banci si de ceilalti actori financiari", "noi masuri incitative pentru patroni, fara recompensarea cautarii succesului pe termen scurt si asumarii excesive de riscuri", precum si "structuri de supraveghere mai bune".

Merkel a salutat masurile economice luate la 13 octombrie la nivel mondial, spunand ca au constituit "un pas necesar".

"Insa este doar un pas. Trebuie ca impreuna sa invatam lectiile din aceasta criza. Altfel, nimeni nu va putea garanta pe viitor evitarea unor noi crize", a avertizat ea.

Citeste si:

"Din cauza dimensiunii internationale a acestei chestiuni, este vorba, nici mai mult, nici mai putin, de construirea unei noi arhitecturi financiare mondiale" cu ocazia summitului mondial din 15 noiembrie, a conchis Merkel.

FMI a anuntat sambata lansarea unei anchete vizandu-l pe Strauss-Kahn, suspectat de favoritism fata de o subordonata, Piroska Nagy, cu care a avut relatii intime. Investigatia a fost deschisa la initiativa decanului institutiei, Shakour Shaalan, care reprezinta Egiptul si alte tari arabe in consiliul de administratie al FMI.

"Decanul a cerut unui consiliul extern sa desfasoare ancheta si sa determine validitatea acuzatiilor", a adaugat el, precizand ca rezultatele si concluziile vor fi cunoscute pana la sfarsitul lunii.

Anchetatorii vor stabili daca Strauss-Kahn a favorizat-o pe Nagy sau daca, din contra, a incercat sa se razbune. Ei vor incerca sa afle si daca bonusurile primite de economista ungara la plecarea din FMI au fost sau nu mai mari decat i-ar fi permis pozitia sa ierarhica.