Franta se gandeste la schimbarea politicii energetice * Romania importa combustibili cu 50% mai scump decat anul trecut
Pretul ridicat al petrolului va determina in acest an reducerea avansului economic global cu 0,8% si va majora deficitul de cont curent atat in tarile in curs de dezvoltare, cat si in cele dezvoltate, a declarat, recent, economistul sef al Agentiei Internationale de Energie, Fatih Birol, citat de Reuters. "Daca pretul mediu al petrolului va fi de 50 de dolari pe baril, atunci cresterea economica se va reduce cu 0,8%", a precizat Birol.

Pretul petrolului s-a mentinut in ultimul timp la niveluri record, ca urmare a mai multor factori, printre care si temerile privind programul nuclear al Iranului, unul dintre marii producatori de petrol, a problemelor intampinate de rafinariile din Statele unite, precum si a cresterii cererii din China si India. Potrivit lui Birol, datele oferite de Banca Mondiala si de catre Fondul Monetar International arata ca pretul mediu al petrolului a fost, in 2004, de 43,5 dolari, ceea ce a avut ca efect reducerea avansului economic aferent anului trecut cu 0,5%. Pana la sfarsitul acestui an, ar putea fi date in folosinta o serie de noi unitati de productie a petrolului, insa, pe termen scurt, aceasta masura nu va duce la scaderea cererii, a aratat oficialul Agentiei. "Pe langa cerere, capacitatile insuficiente ale rafinariilor reprezinta un alt motiv al majorarii pretului", a afirmat Birol.

Pretul ridicat al petrolului reprezinta principala cauza a avansului economic redus din Statele Unite si din unele tari europene. "State precum Turcia sunt afectate de pretul petrolului, care duce la adancirea deficitului de cont curent", a spus Birol.

De altfel, si Romania este afectata de pretul petrolului: daca anul trecut a importat petrol si gaze din Rusia in valoare de 2 miliarde de euro, anul acesta, practic, pentru aceeasi cantitate va plati 3 miliarde de euro. De altfel, tot din aceasta cauza Franta si-ar putea modifica politica energetica. Recent, premierul francez Dominique de Villepin s-a intalnit cu o serie de ministri pentru a analiza politica energetica a Frantei si eventualele schimbari, impuse de pretul ridicat al petrolului. In Franta, pretul benzinei la pompa a crescut pana la circa 1,25 euro pe litru, fata de 1,2 euro in luna iulie. Unul dintre expertii guvernamentali a propus ca incasarile suplimentare generate de pretul ridicat al petrolului de pe piata internationala sa fie utilizate pentru reducerea impozitelor nationale aplicate pe plan national asupra combustibililor.

Totusi, unii analisti estimeaza ca PIB global se va majora, anul viitor, cu pana la 4%, ca urmare a previziunilor optimiste privind tarile in curs de dezvoltare. Dintre statele Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Statele Unite se vor plasa pe prima pozitie in topul tarilor cu cea mai mare cerere de petrol, in timp ce China va determina o patrime din cresterea cererii de petrol din 2006, se arata in raportul OPEC. Cartelul a produs cele mai mari cantitati de petrol din ultimii 26 de ani, pentru a permite statelor sa faca rezerve inainte de sezonul rece. Cantitatile suplimentare de titei nu au reusit sa determine reducerea pretului petrolului. Pretul petrolului a urcat cu 52% fata de inceputul acestui an, majorand pretul benzinei si impulsionand incasarile bugetare.


Pretul petrolului "isi face de cap"


In ultimul timp am asistat cum pretul petrolului a batut record dupa record. Pretul a depasit 61 de dolari pe baril dupa decesul regelui Fahd al Arabiei Saudite (cel mai mare exportator de titei din lume, cu o productie de aproximativ 9,5 milioane barili de petrol pe zi, principalul furnizor cu petrol al SUA si al Chinei, cei mai mari consumatori mondiali de titei). In cateva zile, barilul a ajuns la nivelul de circa 65 de dolari pe baril, dupa ce Agentia Internationala pentru Energie (AIE) si-a diminuat estimarile referitoare la productia de titei a statelor din afara OPEC. Potrivit AIE, cresterea ofertei de petrol din statele din afara OPEC se va diminua cu 205.000 barili/zi, din cauza problemelor aparute in special in SUA, Mexic, Norvegia si Marea Britanie. Productia de titei a Rusiei este de asemenea sub asteptari. Raportul Agentiei a survenit datelor publicate de Statele Unite conform carora stocurile de benzina s-au diminuat, dar si informatiilor privind scaderea productiei de titei brent din Marea Nordului, incepand din luna septembrie.

Totusi, abia dupa ce Iranul a intrat in conflict cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) din cauza reluarii activitatilor nucleare sensibile, pretul a "sarit" de 67 dolari/baril, pentru ca apoi sa "revina" la 63 de dolari, intrucat existau temeri privind reducerea cantitatii provenite din aceasta tara, in cazul in care Consiliul de Securitate al ONU va impune sanctiuni.

Totusi, daca se tine cont de efectul inflatiei, ele continua sa ramana inferioare celor atinse dupa revolutia iraniana din 1979, cand barilul de petrol a atins, conform valorii actualizate in functie de inflatie, aproximativ 80 de dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri