Polonia a cerut o abordare comuna cu alte tari din Europa Centrala si de Est pentru reguli mai flexibile in ceea ce priveste adoptarea euro, element considerat de unele dintre statele din regiune ca un posibil scut impotriva crizei globale.
Premierul polonez Donald Tusk a spus ca accentuarea turbulentelor economice reprezinta un argument in favoarea schimbarii unora dintre cerintele pentru adoptarea euro, comentarii asemanatoare celor facute marti de omologul sau ungar, relateaza Reuters.

Tusk a indicat, de asemenea, ca o abordare concertata ar putea fi necesara si in ceea ce priveste intrarea Poloniei in vara aceasta in ERM-2 (Exchange Rate Mechanism), anticamera zonei euro ce reprezinta textul de stabilitate pe care moneda nationala trebuie sa il treaca timp de doi ani si apoi inlocuirea zlotului cu euro in 2012.

"Daca strategia poloneza va fi implinita, atunci vom avea nevoie de discutii cu parteneri", a declarat premierul polonez.

"Merita sa construim o serie de argumente pentru simplificarea procesului de adoptare a euro. Alaturi de alti aspiranti, vrem sa ne gandim la modalitati prin care sa parcurgem etape ce sa faca aspiratiile noastre mai realiste", a adaugat Donald Tusk.

Varsovia a intrunit cele mai multe dintre criteriile de la Maastricht pentru adoptarea euro, dar in prezent are probleme din cauza deficitului si a inflatiei, informeaza NewsIn.

Premierul polonez a spus ca tara sa va avea nevoie de cateva zile ca sa discute chestiunea, inclusiv la o intrunire informala de duminica a Consiliului European.

Marti, premierul ungar Ferenc Gyurcsany a spus ca Uniunea Europeana (UE) ar trebui sa scurteze perioada in care unei tari candidate i se cere sa stea in ERM-2.

Dintre cele 12 state foste comuniste care s-au alaturat UE in 2004 si 2007, Cipru, Malta, Slovacia si Slovenia au adoptat moneda unica, iar zona euro numara in prezent 16 tari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri