Soferii din toata Europa sunt ingrijorati de pretul combustibililor, care a crescut din cauza uraganului Katrina. Deja, transportatorii spun ca noile preturi i-ar putea lasa pe drumuri, informeaza Associated Press. Totodata, Uniunea Internationala a Transportatorilor Rutieri, organizatie cu sediul la Geneva, face presiuni asupra Uniunii Europene pentru a limita accizele pentru combustibili, care fac preturile sa atinga niveluri foarte mari.
In Suedia de pilda, unde taxele reprezinta 60% din pretul benzinei, transportatorii au cerut o scadere a acestora. O astfel de scadere de accize este luata in calcul de guvernul italian, desi ministrul productivitatii Claudio Scajola considera ca masura ar avea efecte minore asupra buzunarului cetatenilor si nici nu s-ar vedea prea curand. Nu putem creste preturile, pentru ca ne-am pierde clientii, a declarat taximetristul clujean Virgil Aldea.

Un litru de benzina fara plumb a depasit 1 euro in Romania, (36.000 lei), chiar daca se afla sub pretul combustibilului din Europa Occidentala. Soferii din Europa de Vest au putut observa vineri ecranele pompelor de benzina luand-o razna catre sume exorbitante, cu preturi in crestere cauzate de criza de combustibil din Statele Unite. Pretul unui litru de benzina a crescut peste 1,40 euro (1,73 dolari pe litru, sau 6,0 de dolari galonul) in Germania, si a doborat toate recordurile in Elvetia. Spaniolii au platit 1,07 euro pe litru (5,08 dolari pe galon) vineri, mai mult cu sapte procente decat saptamana trecuta.

Chiar inainte ca Uraganul Katrina sa atinga Coasta Statelor Unite, producatorii si rafinariile de petrol se zbateau sa faca fata cererii mondiale aflata in plina crestere, indeosebi in SUA si China.

In SUA, unele statii de benzina au ramas joi fara combustibili, in vreme ce soferii panicati au cumparat tot, privind preturile cum cresc catre, si apoi, peste trei dolari pe galon, si pe masura ce zvonurile despre o eventuala criza s-au raspandit. In Germania, operatorii de benzinarii Total, Aral si Shell au crescut preturile cu 12 eurocenti (0,15 dolari) pe litru, in numai 24 de ore, de miercuri pana joi. Totodata, in Elvetia, vineri pretul benzinei a crescut cu 10 centime (0,08 dolari), atingand o cifra-record de 1,76 de franci elvetieni (1,42 dolari). Pretul benzinei explodeaza, titra saptamana trecuta un ziar elvetian. Elvetienii platesc insa cu mult mai putin decat vecinii lor din Franta, asa incat multi francezi au luat cu asalt pompele de benzina elvetiene.

Britanicii par sa se impace cu noul pret al benzinei, de 1 lira sterlina (1,83 dolari) pe litru. Cresterile anterioare ale preturilor au adus proteste majore in special din partea transportatorilor in numeroase tari, atat in Franta, cat si in Marea Britanie protestatarii blocand unele drumuri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri