Ungaria ar putea sa aiba nevoie anul viitor de un nou pachet de ajutor financiar de la Fondul Monetar International (FMI), in conditiile in care investitorii nu vor sa finanteze statul nici macar la dobanzi mari, a spus presedintele consiliului bugetar ungar, György Kopits.
Ungaria a obtinut in toamna anului trecut cu pachet de finantare de 20 miliarde euro de la institutiile internationale, cea mai importanta suma - 12 miliarde euro - provenind de la FMI. Linia de finantare acordata Ungariei este deschisa pana in martie 2010.

"In conditiile in care investitorii sunt reticenti in a finanta statul chiar si la dobanzi mari, resursele din piata trebuie sa fie substituite intr-o anumita masura de imprumuturi de la organizatiile internationale", a spus Kopits, fost membru al consiliului monetar al bancii centrale, citat de NewsIn.

Tinand cont de situatia actuala, Ungaria va avea probabil nevoie sa apeleze la un al doilea pachet sustinut de FMI anul viitor, a aratat el.

"Investitorii cauta acum teritorii sigure, ceea ce inseamna ca avem nevoie sa concuram (pentru finantare) cu obligatiunile emise de Statele Unite sau de alte state europene", a adaugat Kopits.

Parlamentul Ungariei a creat in acest an un Consiliu Bugetar, alcatuit din trei membri, al carui obiectiv este sa analizeze tendintele bugetului si sa faca recomandari legate de buget, pentru a intari disciplina fiscala.

Ungaria a fost prima tara din UE care a obtinut un pachet de finantare, in principal de la FMI si Comisia Europeana. Intre timp, Letonia si Romania au primit si ele sprijin financiar multilateral, iar unii experti sustin ca si Letonia sau Bulgaria ar putea urma exemplul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri