Grupul austriac Erste a obtinut in primul trimestru al acestui an un profit net dupa plata intereselor minoritare de 232,1 milioane euro, mai mic cu 26,5% fata de aceeasi perioada din 2008, pe fondul cresterii semnificative a provizioanelor de risc pentru credite, a anuntat Erste.
In primul trimestru al anului trecut, Erste obtinuse un profit net de 315,6 milioane euro, potrivit NewsIn.

Analistii estimau, potrivit unui sondaj efectuat de Reuters, ca Erste sa afiseze pentru primul trimestru un profit net intre 57 si 297 milioane euro, media estimarilor fiind de 170 milioane euro. Pentru operatiunile din Romania ale Erste, analistii estimau un profit de 35 milioane euro.

Provizioane de risc pentru imprumuturi si avansuri au ajuns in primul trimestru din acest an la 370,2 milioane euro, in crestere cu 127,1%fata de aceeasi periada din 2008, dar in scadere cu 21,1% fata de trimestru anterior. "Aceasta reflecta trendul economic descendent declansat de criza financiara care nu a afectat primul trimestru din 2008", a explicat grupul, in comunicatul cu rezultatele financiare trimestriale.

Rata creditelor neperformante - calculata pe baza expunerii totale - s-a majorat de la 2,9% in ultimul trimestru din 2008 pana la 3,3% in primul trimestru al acestui an, a precizat Erste.

"Erste Group nu a profitat de posibilitatea de reclasificare a activelor in urma modificarii regulilor de contabilitate. Rezultatele aferente tuturor categoriilor de active au fost influentate in special din necesarul de reevaluare a portofoliului ABS/CDO: efectul negativ asupra contului de profit si pierdere a fost de 54,8 milioane euro (inainte de impozitare), efectele negative asupra capitalului propriu fiind de 88 milioane euro", a precizat Erste.

Profitul operational s-a majorat in primu trimestru din 2009 cu 10,3%, la 838,5 milioane euro, cumparativ cu nivelul de 760,5 milioane euro din primele trei luni ale anului trecut.

Veniturile operationale au crescut 5,2%, pana la 1,81 miliarde euro, ca urmare a majorarii rezultatului din dobanzi cu 6,5%, la 1,23 miliarde euro, si a unui rezultat net din tranzactionare de 143,8 miliane euro, mai mare cu 74,7%.

In schimb, venitul net din comisioane a scazut in primul trimestru cu 9,6% fata de aceeasi perioada din 2008, pana la 444,6 milioane euro, cea mai mare scadere (-23,1%) fiind inregistrata in domeniul operatiunilor cu valori mobiliare. "La baza acestei situatii continua sa stea instabilitatea pietelor financiare, precum si volumul in scadere al unitatilor de fond", se spune in comunicat, potrivit NewsIn.

Cheltuielile administrative s-au majorat in primul trimestru cu 1,2%, pana la 975,9 milioane euro.

Activele totale ale Erste au scazut in primul trimestru cu 1,2%, pana la 199,1 miliarde euro, de la 201,4 miliarde euro la sfarsitul anului 2008,
"ca urmare a reducerii operatiunilor interbancare", potrivit grupului austriac.

Creantele fata de clienti au stagnat in primul trimestru, insumand 126,3 miliarde euro la finalul lui martie, in timp ce depozitele atrase de la clienti au coborat usor, cu 0,5%, fata de finalul lui decembrie, ajungand la 108,7 miliarde euro.

"Chiar daca trendul economic descendent a afectat clientii nostri din Austria si Europa Centrala si de Est, abordarea noastra prudenta, cu orientare pe termen lung a creat o baza solida pentru a face fata consecintelor unei scaderi prelungite a activitatii economice, asa cum sunt costuri de risc mai ridicate", a declarat directorul executiv al Erste Group Bank, Andreas Treichl.

Cheltuielile cu personalul s-au redus usor in primul trimestru, cu 0,5%, la 558,6 miliane euro. Numarul de angajati ai Erste a scazut cu 0,5% intre decembrie si martie, pana la 52.385. La grupul Banca Comerciala Romana (BCR), personalul a scazut in primul trimestru cu 1,3%, de la 9.985 angajati in decembrie la 9.857 in martie.

Erste a redus cel mai mult personalul in Ucraina, cu 12,2%, si in Ungaria, cu 3,9%.

Rata solvabilitatii determinata pe baza riscului de credit s-a imbunatatit in urma emiterii de capital participativ in valoare de 1 miliard euro, subscris de statul austriac, de la 10,1% la sfarsitul anului 2008 la 10,4% la 31 martie 2009. "Aceasta se situeaza astfel in continuare la un nivel confortabil, peste cerintele minime legale de 8%", mai arata Erste.

Actiunile Erste Group (EBS) se tranzactioneaza pe trei burse (Viena, Praga si Bucuresti), iar potrivit cotatiei de la inchiderea sedintei de miercuri la Bursa din Viena, de 15,15 euro/actiune, capitalizarea grupului se ridica la 4,8 miliarde euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri