Ministrii de finante ai tarilor membre grupului informal G8, al celor mai industrializate state, au salutat "stabilizarea" economiei mondiale, cerand insa "prudenta" in fata riscurilor inca prezente, conform comunicatului final, citat de AFP.
"Exista semne de stabilizare a economiilor noastre, printre care se numara evolutia buna a pietelor bursiere, o reducere a diferentelor intre ratele dobanzii, ameliorarea increderii companiilor si gospodariilor, insa situatia este in continuare incerta si afectata de riscuri considerabile privind stabilitatea financiara si economica", reiese din declaratia comuna a ministrilor de finante din statele membre G8 (Germania, SUA, Canada, Franta, Marea Britanie, Italia, Rusia si Japonia), informeaza NewsIn.

Ministrii au ales sa incheie intrunirea din Lecce, in Italia, intr-o nota prudenta, in ciuda inmultirii semnalelor legate de imbunatatirea starii economiei mondiale, scrie AFP.

Responsabilii statelor membre G8 au precizat in documentul final ca "in ciuda anticiparii unei cresteri a productiei, somajul s-ar putea accentua in continuare".

Ministrii de finante au estimat ca trebuie inceput lucrul pentru redactarea unor "strategii de iesire din criza", menite a elimina o parte din masurile exceptionale instituite pentru a sustine activitatea economica.

"Aceste strategii, care vor fi diferite de la stat la stat, sunt esentiale pentru asigurarea unei reveniri pe termen lung", reiese din declaratia comuna a ministrilor G8.

In acest sens, acestia au cerut Fondului Monetar International (FMI), sa ia masurile necesare pentru a sustine efortul analitic necesar intretinerii acestui proces.

Pe termen scurt, ministrii de finante ai statelor membre G8 au cazut de acord ca trebuie sa sustina in continuare economia si relansarea creditarii, informeaza AFP.

Comunicatul G8 nu face referire la dezbaterile privind "testele de stres" ce vor fi aplicate bancilor pentru a se asigura ca acestea vor rezista viitoarelor socuri economice.

Ministrii, care au pregatit prin aceasta intalnire summitul sefilor de stat G8, ce va avea loc la inceputul lunii iulie in Italia, au discutat si despre variatiile considerabile ale pretului petrolului.

"Volatilitatea excesiva a preturilor la materii prime reprezinta un risc major pentru cresterea economica", scriu acestia in documentul final.
Prin urmare, acestia vor "analiza modalitatile de ameliorare a transparentei si functionarii pietelor mondiale ale materiilor prime", facand referire la suspiciunile ce planeaza asupra pietei petroliere, unde tendintele speculative ar putea cauza scumpirile recente.

Oficialii G8 s-au referit si la progresele privind reformarea sistemului financiar international prin intensificarea luptei impotriva spalarii de bani, reformele institutiilor economice internationale si majorarea resurselor FMI.

Statele membre G8 doresc sporirea investitiilor in sectorul agricol al statelor sarace, precizand in comunicatul final ca " am dezbatut mai multe initiative comune posibile, la care vor participa si Banca Mondiala, Banca Africana pentru Dezvoltare si Fondul International pentru Dezvoltare Agricola (FIDA), si vom sustine aceste initiative si cu ocazia summit-ului de la L'Aquila".


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri