Bulgaria este in stransa legatura cu Fondul Monetar International (FMI) referitor la o posibila finantare de urgenta, insa o decizie in acest sens este foarte probabil ca va fi luata dupa alegerile generale din 5 iulie, a spus premierul bulgar Serghei Stanisev, scrie novinite.
"Suntem intr-un dialog permanent cu partenerii nostrii internationali si cu Fondul Monetar International. Este treaba viitorului guvern sa discute si sa decida ce soarta va avea economia ", a spus premierul intr-un interviu pentru Dow Jones, arata NewsIn.

Viitoarele alegeri din Bulgaria, cel mai nou si mai sarac membru al Uniunii Europene, vor avea loc in contextul in care economia a intrat in prima recesiune din ultimii 11 ani.

Partidul Socialist al lui Stanisev pierde teren in sondaje si victoria la alegerile europene a opozitiei de dreapta, partidul GERB, in fata socialistilor, indica un proces dificil de formare a unei viitoare coalitii guvernamentale, dupa legislativele din 5 iulie. GERB este condus de primarul Sofiei, Boiko Borissov.

GERB a anuntat recent ca, in cazul in care va castiga alegerile parlamentare din 5 iulie, va incepe imediat discutiile cu Fondul Monetar International in vederea unui ajutor financiar.

Oficialii partidului, care potrivit sondajelor de opinie va castiga majoritatea voturilor, dar nu si majoritatea in parlament, au anuntat anterior ca Bulgaria va avea, cel mai probabil, nevoie de ajutorul financiar al FMI pentru temperarea riscurilor reprezentate de un posibil deficit bugetar.

Inca nu este clar daca potentialii parteneri ai GERB pentru coalitie au aceleasi obiective in ceea ce priveste un imprumut FMI.

Stanisev a atentionat, insa, ca FMI ofera sprijin in anumite conditii. Borissov a spus ca Bulgaria ar trebui sa incheie cat mai repede un acord cu FMI, conform presei locale.

"Bulgarii ar trebui sa stie cateva lucruri simple, cum ar fi ca FMI nu este un cos plin cu bani, ce sunt dati fara indeplinirea unor conditii. Una dintre conditiile FMI pentru Romania a fost sa reduca salariile in sectorul public cu 5%, ceea ce inseamna ca Borissov spune ca salariile vor fi taiate cu 5%," a spus acesta.

Economia Bulgariei, asemenea celor din alte state est-europene, a fost grav afectata de criza globala si a intrat in prima recesiune din ultimii 11 ani. Investitorii au parasit pietele, exporturile au scazut, iar creditarea ieftina aproape a fost inghetata.
Astfel, un imprumut din partea FMI, asemanator celor acordate Romaniei, Ungariei si Letoniei in ultimele luni, ar fi o necesitate, sunt de parere economistii.

Sondajele de opinie arata ca aproximativ 80% din populatia de 7,6 milioane de persoane a Bulgariei doreste ca Guvernul actual sa fie inlocuit, mentionand printre motive esecul acestuia de a combate criza si coruptia. Potrivit sondajelor, partidul condus de Borisov va castiga alegerile din luna iulie.

FMI a confirmat faptul ca Bulgaria nu a cerut ajutor financiar pentru a face fata crizei economice. Dupa ani intregi in care cresterea economica a fost sustinuta de imprumuturi si investitii straine puternice, statele din estul Europei sunt afectate in contextul in care zona euro, principala destinatie a exporturilor, a intrat in recesiune, iar investitorii au parasit pietele emergente.

Bulgaria a avut o crestere economica anuala de aproximativ 6% in ultimii ani, dar acum se confrunta cu un deficit de cont curent mare si datorii straine, fiind unul dintre statele expuse crizei globale a creditelor.

Stanisev si unii analisti sunt de parere ca anii in care Bulgaria a avut un excedent bugetar si rezerve fiscale si valutare puternice protejeaza statul in contextul conditiilor economice dure, comparativ cu restul fostelor tari comuniste, cum ar fi Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri