Un imprumut coordonat de FMI care sa ajute Ucraina sa isi plateasca facturile la gazul rusesc se contureaza a fi solutia privilegiata pentru a evita o noua criza a gazului in aceasta iarna, relateaza publicatia electronica EUobserver.
Un grup de creditori internationali - Fondul Monetar International (FMI), Banca Mondiala (BM), Banca Europeana pentru Investitii (BEI) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) - se va intalni luni la Bruxelles cu oficiali din UE, Rusia si Ucraina pentru a discuta acest subiect, arata NewsIn.

Ucraina are nevoie de circa patru miliarde de dolari (trei miliarde de euro) pentru a-si face stocuri de gaz rusesc pentru iarna, cand cererea atinge varful maxim. Dar Ucraina are nevoie si de circa 600 de milioane de dolari pana in 7 iulie, pentru a-si plati factura pentru consumul lunar.

Solutia ca banci private sa imprumute bani companiilor energetice europene care sa ajute apoi Ucraina sa isi umple depozitele de gaz pierde teren, au declarat miercuri oficiali europeni citati de EUobserver. Bruxelles-ul a exclus, de asemenea, in urma cu doua saptamani posibilitatea de a folosi bani publici pentru a ajuta Ucraina.

Eventualul imprumut coordonat de FMI va fi insa cel mai probabil acordat statului ucrainean, si nu companiei nationale a gazului, Naftogaz. De asemenea, imprumutul ar putea fi asociat cu furnizarea urmatoarei transe a imprumutului FMI de 16,4 miliarde de dolari acordat Ucrainei pentru a combate criza si care ar putea interveni in urmatoarele saptamani.

Banii vor fi cel mai probabil insotiti de conditii precum supraveghere si transparenta sporita a activitatii Naftogaz. Compania are reputatia ca este gestionata deficitar si are datorii mari, ceea ce face din ea un partener de afaceri riscant pentru sectorul privat bancar si energetic din UE.

Criza gazului din ianuarie, cand Rusia a taiat gazele catre Ucraina, tara de tranzit pentru importurile europene de hidrocarburi rusesti, a lasat neaprovizionate mai multe tari europene timp de aproape doua saptamani.

Insa Rusia a avut cel mai mult de pierdut. "Reputatia Rusiei a avut de suferit mai mult decat a Ucrainei, in pofida campaniei masive de PR. Gazprom a pierdut doua miliarde de euro si a fost nevoit sa inceteze sa vanda intr-un moment in care preturile erau cele mai ridicate din istorie", a spus un oficial european.

Intrebata la summitul de saptamana trecuta ce poate face UE pentru a evita repetarea crizei, cancelarul german Angela Merkel a spus: "Discutam cu Ucraina in mai multe forumuri de cooperare, precum si cu FMI, despre cum sa sporim transparenta. Exista un amplu consens in UE ca trebuie sa facem toate eforturile pentru a rezolva durabil aceste probleme, ca sa nu reapara luna de luna".


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri