Semnarea la Ankara a acordului intre patru state europene si Turcia pe tema proiectului Nabucco, un concurent al proiectului ruso-italian South Stream, confera UE un "avans" in fata Rusiei, considera presa rusa.
"In jocul dintre Nabucco si South Stream, echipa UE este acum in avantaj", scrie Vedomosti.

"Este evident ca Nabucco devanseaza considerabil South Stream, pentru ca el beneficiaza de o sustinere mare din partea a aproape intregii Europe. South Stream, opera Gazprom, nu se poate lauda cu o astfel de sustinere", scrie Kommersant, conform NewsIn.

"A fost incheiata o alianta a gazului impotriva Moscovei", denunta Komsomolskaïa Pravda, calificand acordul drept "o lovitura data politicii energetice a Rusiei".

"Expertii au considerat mult timp Nabucco drept un proiect mort in fasa. Insa acum situatia s-a schimbat", scrie Rossiïskaïa Gazeta.

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct de 3.300 kilometri lungime pentru transportarea spre UE a pana la 31 miliarde de metri cubi de gaz ce provine din Asia Centrala, trecand prin Turcia si sud-estul Europei si evitand Rusia.

Proiectul este in concurenta cu South Stream, care ar urma sa treaca pe sub Marea Neagra legand Rusia de Bulgaria, de unde ar porni apoi o conduca spre nord-vest spre Austria si una spre sud, spre Grecia si Italia.

Nabucco urmareste sa reduca dependenta energetica a europenilor de Rusia, avand in vedere ca, in prezent, un sfert din gazul consumat in Europa provine din Rusia.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri