Nabucco nu este un rival serios pentru proiectele ruse de gazoducte Nord Stream si South Stream, a dat asigurari prim-vicepremierul rus Viktor Zubkov, citat de RIA Novosti.
Cinci tari, printre care si Romania, au semnat luni, la Ankara, un acord interguvernamental pentru Nabucco, proiect este sustinut de Occident.

Construirea gazoductului, care urmeaza sa aduca gaz din Asia Centrala, prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria, Austria si Germania, este estimat la 7,9 miliarde de dolari. Conducta va ocoli Rusia si ar urma sa fie data in folosinta in 2014.

"Nu credem ca Nabucco este un rival serios pentru proiectele noastre pe care le stiti - Nord Stream si South Stream", a spus Zubkov, adaugand ca expertii nu cred ca este disponibil suficient gaz pentru a alimenta Nabucco. Printre furnizorii potentiali se numara Azerbaidjanul, Uzbekistanul, Turkmenistanul, Iranul si Irakul, informeaza NewsIn.

Proiectul South Stream ar urma sa pompeze anual 31 de miliarde de metri cubi de gaz din Asia Centrala si Rusia catre Balcani si alte tari europene, iar capacitatea conductei ar putea fi sporita la 63 de miliarde de metri cubi anual.

Nord Stream, al carei cost este estimat la miliarde de euro, este construita in comun de Rusia si Germania pe sub Marea Baltica si va pompa, in cele din urma, 55 de miliarde de metri cubi de gaz anual spre Europa Centrala, ocolind rutele obisnuite de tranzit.

Europa si-a exprimat ingrijorarea fata de dependenta energetica de Rusia, care asigura un sfert din necesarul de gaz al UE. Apelurile pentru diversificarea rutelor de tranzit si a surselor energetice s-au intensificat dupa disputa comerciala dintre Moscova si Kiev, de la inceputul anului 2009, care a dus la sistarea livarilor catre Europa.

Rusia subliniaza ca South Stream si Nord Stream vor reduce dependenta UE de statele de tranzit precum Ucraina, ceea ce va imbunatati securitatea energetica europeana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri