Inflatia accentuata, care a afectat o perioada indelungata Estonia, Lituania si Letonia, nu mai este decat o amintire pentru fostii "tigri baltici", amenintati momentan de fenomenul periculos al deflatiei, conform unei analize realizate de AFP.


In Lituania, statul membru al Uniunii Europene (UE) cel mai afectat de recesiune, cresterea preturilor de consum s-a temperat in iulie pentru a patra luna la rand.

Deflatia reprezinta in general un semn de recesiune grava care se auto-sustine si din care este foarte greu de iesit, pentru ca intreaga economie este afectata de faptul ca populatia prefera sa nu cheltuiasca si sa astepte o noua reducere a preturilor, diminuand astfel cererea si investitiile, potrivit NewsIn.

O crestere a ratei somajului provoaca noi reduceri ale cererii si impinge statul catre un cerc vicios ce poate distruge intreaga economie. Acest fenomen nu afecteaza doar statele ex-comuniste care au aderat la UE.

Deflatia printre cele mai mari 16 economii europene atins nivelul de 0,6% in iulie, dupa ce in iunie nivelul se cifra la 0,1%.

In vestul Uniunii, deflatia este cauzata in mare parte de reducerea pretului la petrol si la alte produse, din cauza crizei financiare globale, scrie AFP.

In statele baltice, acest fenoment reprezinta si consecinta unei degradari profunde a consumului intern.

"Pana in acest moment preturile in Lituania erau prea ridicate, din cauza cresterii rapide a consumului", a declarat, pentru AFP, Rimantas Rudzkis, analist al bancii DnB Nord, din Vilnius.

"Incasarile guvernului din taxe se vor reduce din cauza deflatiei", a adaugat acesta.

"Trecem printr-o perioada foarte dificila si nu vad niciun semn de revenire a economiilor statelor baltice", a precizat Rudzikis.

Lituania, care este precum Estonia si Letonia un stat ex-sovietic ce si-a dobandit independenta in 1991, si-a consolidat o reputatie buna datorita unei cresteri economice rapide, mai ales dupa aderarea la UE in 2004.

Acest stat baltic, de 3,3 milioane locuitori, a inregistrat o crestere de 8,7% a produsului intern brut (PIB) in 2007, consumul fiind sustinut de creditare si de sumele trimise acasa de lituanienii ce muncesc in strainatate.

Aceasta crestere rapida a provocat o accentuare a inflatiei care a atins nivelul de 12,5% in iunie 2008.

Cresterea PIB-ului lituanian s-a temperat la 3% in 2008, insa banca centrala a Lituaniei a publicat saptamana trecuta o prognoza si mai pesimista privind evolutia produsului intern brut, mizand pe o scadere de 19,3% in 2009.

Pentru a combate criza, guvernul a majorat taxa pe valoarea adaugata (TVA) si a decis reduceri bugetare importante, precum scaderi ale salariilor angajatilor din sectorul public.

Un alt stat vecin, Letonia, negociaza cu Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana acordarea unor noi transe din imprumutul destinat sustinerii economiei.

In Letonia, cresterea preturilor s-a temperat la 2,5% in iulie, departe de nivelul de 17,9% inregistrat in mai 2008.

In Estonia, preturile de consum au scazut cu 0,7% in iulie 2009 fata de perioada similara din 2008.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri