Grupul celor mai industrializate sapte natiuni (G7) a repetat, in comunicatul de la finalul reuniunii de la Istanbul, ca volatilitatea excesiva si miscarile dezordonate ale cursului de schimb valutar dauneaza stabilitatii economice.
Ministrii de finante din G7 si-au reafirmat, de asemenea, vointa de a "continua sa supravegheze mai strans pietele financiare" si sa coopereze atunci cand este nevoie pentru a mentine un sistem financiar international "puternic si stabil", anunta NewsIn.

Oficialii din G7 au tinut sa sublinieze ca privesc favorabil "angajamentul Chinei in favoarea unui curs de schimb mai flexibil, care ar trebui sa conduca la o apreciere continua a yuanului in mod efectiv".

Statele din G7 impartasesc ideea ca yuanul chinezesc trebuie lasat sa de aprecieze, o tema recurenta in ultimii ani, in conditiile in care Beijingul este suspectat ca isi tine moneda subevaluata pentru a-si stimula exporturile.

Grupul celor mai industrializate sapte tari din lume a discutat, la Istanbul, despre viitorul sau institutional, Statele Unite insistand pentru crearea unui grup mai mic, G4, din care sa faca parte SUA, UE, China si Japonia, potrivit declaratiilor sub anonimat ale unor oficiali citati de agentiile de presa internationale.

G7 este format din SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franta, Italia si Canada.

De la declansarea crizei economice, importanta G7 a scazut in beneficiul G20, care cuprinde atat economiile dezvoltate, cat si cele mai importante state emergente - precum Rusia, China, India sau Brazilia - si care va deveni principalul forum de decizii economice la nivel mondial, asa cum au decis liderii grupului la summitul de la finalul lui septembrie, din Pittsburgh.

O tema importanta la reuniunea G7 de la Istanbul a fost legata de evolutia dolarului, in conditiile in care Franta si Canada au semnalat saptamana aceasta ca deprecierea monedei americane risca sa puna in pericol revenirea economiilor lor din cea mai grava recesiune de dupa Al Doilea Razboi Mondial.

"Am primit cu bucurie declaratia secretarului Trezoreriei (Timothy) Geithner ca un dolar puternic este in interesul fundamental al SUA", a declarat presedintele bancii centrale a Germaniei (Bundesbank), Axel Weber, la intrarea la reuniunea G7.

Vineri seara, ministrul canadian de finante, Jim Flaherty, a spus la sosirea la Istanbul ca este "preocupat" de presiunile de intarire a dolarului canadian din cauza deprecierii monedei americane.

Deprecierea dolarului risca sa afecteze revenirea economiilor, cu exceptia SUA, deoarece le scumpeste exporturile. Mai multi lideri importanti din statele G7 au dat asigurari, in ultima perioada, ca dolarul va ramane principala moneda de rezerva la nivel mondial.

Dupa ce s-a depreciat cu circa 10% in fata euro si yenului in ultimele doua trimestre, dolarul s-a intarit saptamana aceasta la o cotatie maxima a ultimei luni, de sub 1,46 dolari/euro si aproape 90 yeni/dolar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri