Banco Santander, a doua banca din Europa din punct de vedere al capitalizarii, a anuntat ca profitul din al treilea trimestru a avansat cu mai putin de 1%, in contextul in care castigurile mai mari din Marea Britanie si Brazilia au fost cotrabalansate de pierderile din credite.
Profitul net a crescut la 2,22 miliarde euro, de la 2,21 miliarde euro in aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat banca spaniola. Analistii estimau, in medie, un profit net de 2,20 miliarde euro.

Cea mai mare banca din Spania si-a majorat cota de piata in Marea Britanie, prin extinderea afacerilor dincolo de produsele ipotecare, in contextul in care concurenttii s-au concentrat asupra redresarii bilanturilor contabile, conform NewsIn.

Presedintele bancii, Emilio Botin, a decis sa consolideze capitalul si rezervele, pentru a acoperi creditele neperformante, intr-un moment in care Santander se confrunta cu o recesiune extrem de pronuntata in Spania si Mexic. Banca a inregistrat costuri de 418 milioane euro, partial legate de activele ipotecare din Spania, unde piata imobiliara s-a prabusit.

"Este posibil ca acest lucru sa sperie oamenii. Toata lumea vorbeste despre preluarea de active, pentru ca ascunde creditele neperformante", a declarat Simon Maughan, analist bancar in cadrul MF Global Securities Ltd.

Santander a preluat active imobiliare in valoare de peste 4 miliarde euro in timpul celei mai grave recesiuni cu care s-a confruntat Spania in ultimii 60 de ani. Bancile spaniole refinanteaza imprumuturile si preiau active imobiliare pentru a-si reduce datoriile, declansand dezbateri legate de posibilitatea ca bancile sa-si subevalueze pierderile.

Bancile ar putea subevalua nivelul creditelor neperformante cu 30%, a declarat luna trecuta Santiago Lopez, analist in cadrul Credit Suisse.

Provizioanele pentru creditele neperformante au crescut la 2,57 miliarde euro in al treilea trimestru, de la 1,79 miliarde euro, a anuntat Santander. Nivelul creditelor neperformante a avansat la 3,03% din totalul portofoliului, de la 2,82% in iunie si 1,71% in aceeasi perioada din 2008.

Creditele considerate "indoielnice" s-au dublat, la 22,7 miliarde euro, de la 16,6 miliarde euro.

Santander si-a confirmat, totusi, estimarea ca profitul din 2008 va fi egal cu cel de anul trecut, de 8,88 miliarde euro, si ca va mentine suma platita actionarilor la 4,81 miliarde euro.

Profitul net din dobanzi a crescut la 6,82 miliarde euro, de la 5,48 miliarde euro in aceeasi perioada a anului trecut, in contextul in care costurile operationale au avansat cu 7,3%, la 4,09 miliarde euro.

Profitul net al diviziei din Marea Britanie a crescut la 430 milioane euro, de la 317 milioane euro in perioada similara din 2008, in contextul in care divizia Abbey a majorat nivelul creditarii cu 43% in lire.

Profitul diviziei braziliene a crescut de la 477 milioane euro in al treilea trimestru din 2008 la 628 milioane euro in perioada similara a acestui an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri